Udvaros Dorottya színművész ötvenöt éves

2009. augusztus 2. - 16:42 | Kultúra
Augusztus 4-én lesz 55 éves Udvaros Dorottya Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő.

Nem készült színi pályára, noha színészcsaládba született: édesanyja Dévay Kamilla színésznő volt, édesapja Udvaros Béla rendező. A Színház- és Filmművészeti főiskolára csak húszévesen jelentkezett, diplomájának megszerzése után a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben a lett a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház) tagja, 1982-ben egyik alapítója volt a Katona József Színháznak. 1994-től az Új Színházban, 1997-től a Bárka Színházban lépett fel, 2002-től a Nemzeti Színház tagja.

Szenvedélyes, változatos jellemek megformálására képes színészi alkata klasszikus és mai darabokban, drámában és vígjátékban egyaránt érvényesül. Alakításait bonyolult szín- és hangváltások szakadatlan lendülete élteti. Harmincéves pályafutása alatt elhalmozták feladatokkal, emlékezetes alakításainak se szeri se száma. Számos filmben és tévéjátékban is láthatta a közönség, mint például a Szívzűr, a Te rongyos élet, a Csók, anyu, A nagy generáció, az Érzékek iskolája, A miniszter félrelép és tavaly a nagy port kavart Nyugalom.

Ezek után nem csoda, hogy szerepálma nincsen, az olyan feladatokat szereti, amelyekért meg kell küzdenie. Ne csak olyan szerepeket osszanak rá, amelyek neki valók, hanem olyanokat is amelyek első látásra nem is illenek Udvaros Dorottyához - vallja. Életkora színpadon nincs, huszonévesen negyvenéves családanyát játszott, de volt már szerepe szerint hatvanéves is. A bulvárt nem kedveli, mégis elvállalta a felkérést az egyik kereskedelmi televízió táncos műsorában, mert alapos tájékozódás után színvonalasnak találta a produkciót, s itt is a maximumot nyújtotta.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy több mint két évtizede Átutazó címmel lemezt adott ki Dés László zenéjével és Bereményi Géza szövegeivel. A dalok közül jó néhány tavaly műsoron szerepelt e szerzőpáros Férfi és Nő című nagysikerű koncertsorozatán, amelyen három színésztársával - Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János - színpadi tehetsége mellett muzikalitását is bebizonyította.

Mindig a kísérletező színházat szerette, nem vállalta a médiasztár szerepét, nemet mondott a sorozatokra, a közönség mégis szereti. Művészi munkáját sokszor, sokféleképpen ismerték el. 1983-ban Jászai Mari-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat kapott. A montreáli filmfesztiválon 1984-ben, a Vevey Filmfesztiválon 1985-ben, a moszkvai filmfesztiválon 1987-ben a legjobb női alakítás díját kapta. A Filmkritikusok díját 1985-ben, a Magyar Művészetért Díjat 1998-ban vehette át.

MTI/PARA