Bántalmazták Jiří Menzelt Dubrovnikban

2009. augusztus 7. - 14:32 | Kultúra
Bántalmazták Jiří Menzelt Dubrovnikban - jelentette pénteken a cseh ČTK hírügynökség a horvát sajtóra hivatkozva. A nemzetközi hírű cseh filmrendező és csapata egy dubrovniki vendéglő előtt készült néhány percet forgatni, ami a tulajdonos részéről ellenséges reakciókat váltott ki.

Az étterem tulajdonosának legfőképpen az nem tetszett, hogy az egyik járdán felállított kamera eltakarta azt a reklámtáblát, amely a napi menüt és a speciális ajánlatokat tartalmazta.

A Jutarnji List című horvát lap szerint a vendéglős a kamerák beállítása közben durván sértegetni kezdte a filmeseket, s elengedte a füle mellett Menzel magyarázatait, hogy mindössze néhány percről van szó.

"A tulajdonos láthatóan ideges volt és kissé hisztérikusan reagált. A pincérek belekötöttek az operatőrökbe, lökdösni kezdték őket, míg engem egyszerűen csak félrenyomtak" - írta le telefonon az incidenst Menzel. "Máskülönben semmiség volt az egész" - összegezte véleményét a filmes. Szerinte a vendéglő tulajdonosa azzal érvelt, a reklámtábla "eltakarása" meggátolja a járókelőket abban, hogy megnézzék a menüt, s esetleg betérjenek hozzá.

Az incidens során senki sem sérült meg. A helyi rendőrség semmiféle értesítést nem kapott az ügyben - közölte a horvát lappal egy hatósági szóvivő.

A 71 éves Jirí Menzel, aki a hatvanas évek második felében a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért Oscar-díjat kapott, a horvát televízió megbízásából filmezett Dubrovnikban. A horvát televízió két dokumentumfilmet rendelt Menzeltől, ezeket amolyan turistacsalogatóként kívánják felhasználni Horvátországban, illetve külföldön.

A magyarok körében jól ismert Jiří Menzel Horvátországban is nagyon népszerű, filmjeinek többsége komoly kasszasiker volt. Az utóbbi években ráadásul gyakori vendég is; a filmforgatáson kívül több neves helyi színházban rendezőként is sikert aratott.

mti/para


Címkék: Jiri Menzel