Rendhagyó magyar divatbemutató New Yorkban

2009. szeptember 13. - 14:43 | Kultúra

Rendhagyó magyar divatbemutató-sorozat kezdődött szombaton New Yorkban, a divatvilág egyik legrangosabb eseményéhez, a New York Fashion Weekhez időzítve.


A New York-i divathét helyszínétől fél sarokra, a Grace Plazánál rendezett szabad téri eseményen - amely az amerikai magyar kulturális évad saját programja - a Je Suis Belle és a Use Unused tervezőcsoport, valamint Anh Tuan designer legújabb kollekcióit mutatták be, illetve örökítették meg.

A magyar tervezők ruháit amerikai modellek viselték, akiket New York forgatagában fényképezett le két fotóművész, Hapák Péter és Máté Gábor.

A ruhakölteményeket és kiegészítőket viselő modelleket Máté Gábor egy ritka, 8x10-es Polaroid fényképezőgéppel örökítette meg. Az exkluzív fotózás egyúttal tisztelgés az amerikai divatfotózás nagyjai, közöttük Richard Avedon előtt, aki maga is előszeretettel alkalmazta ezt a kamerát és fényképészeti eljárást. Máté Gábor az MTI-nek elmondta: ennek a síkfilmes technikának, amellyel a legjobb minőségű képek készíthetők, nagy hagyománya volt Amerikában.

Az elkészült pillanatképeket a divatbemutató ideje alatt - az esemény négy napig, szombattól keddig, mindig ebédidőben tart - kiállítják az ICP (International Center of Photography) bejárata előtti kocka alakú üvegépületben, ahol azokat minden érdeklődő megnézheti.

Hadas Rita Mária designer szakértő, a divatshow kurátora a szemerkélő esőben rendezett első nap után szombaton az MTI-nek elmondta: a további napokban azt tervezik, hogy a közönséget is bevonó performanszokat rendeznek, amikor a modelleket a "bevállalós" járókelőkkel együtt fotózzák le, amikor New York nemcsak díszlet, hanem a bemutató szerves része. Kifejtette: a cél, hogy ne a ruhákat dokumentáló vegytiszta képek, divatfotó-sorozatok készüljenek, hanem induljon el egy párbeszéd a divat világa és a New York-i járókelők között.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai magyar évadnak a tárgy- és a designkultúra is része, és ilyen magyar bemutató New Yorkban az utóbbi évtizedekben nem volt.

Elmondta, hogy a bemutatott imidzsdarabokat - vagyis az utcai viselet feletti szintet képviselő igényes ruhákat - kimondottan a New York-i fellépésre tervezték az alkotók. A kurátor meggyőződése szerint nemzetközi színvonalat képviselnek a meghívott fiatal magyar tervezők, akik meg akarják mutatni magukat a világnak, és ez a belső hajtóerő esetükben tehetséggel párosul. A Use Unused csoport már évek óta jelen van az Egyesült Államokban, a Je Suis Belle és a vietnami származású Anh Tuan számára ez a debütálás New Yorkban. A magyar tervezők a hétköznapi használatra szánt "streetwear" kollekcióikat is bemutatják a jövő héten New York egy-egy bemutatótermében.

mti/para

Címkék: divatbemutató