A Kelet ritka nyugalma Dunaszerdahelyen

2009. október 3. - 19:23 | Kultúra

Huszonöt előadó huszonöt előadása hangzott el a kétnapos Vámbéry-konferencián pénteken és szombaton a városháza nagytermében. 

A világhírű Kelet-kutatóról elnevezett nemzetközi tudományos szimpóziumot immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Vámbéry Polgári Társulás. Az idei tanácskozás fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, kinek üdvözlőlevelét Fodor Pál, az MTA Orientalisztikai Osztályának vezetője olvasta föl, és egyben átadta a szervezőknek az Akadémia hivatalos meghívását Budapestre egy Vámbéry-emlékezés, ill. –kiállítás megrendezésére 2010 első félévében. 

Az előadók közül Hazai György akadémikus a Varázslatos mesék Napkeletről című gyűjtemény arab nyelvű változatát mutatta be, Vásáry István professzor egy magyar-francia-török família, a Köpe család történetét vázolta föl, Dobrovits Mihály a Vámbéry előtti Belső-Ázsia-kutatásokat ismertette. Elményszámba ment Kabdebó Lóránt előadása Szabó Lőrinc és a keleti kötészet címmel. 

A 2009. évi Vámbéry-díjat Dobrovits Mihály, a Vámbéry Tudományos Kollégium titkára kapta. Laudációjában Hazai Görgy kiemelte a díjazott kutató-, szervező- és szerkesztői tevékenységét, melyet „a Vámbéry-hagyomány ébren tartása érdekében végzett“. 

A jövő Kelet-kutatói Vámbéry nyomában című középiskolai pályázat első díját megosztva Czajlik Boglárka és Gálffy Balázs kapta. 

A Kelet ritka nyugalma című konferencia előadásainak szöveggyűjteménye könyv alakban is megjelenik. 

Zárszavában Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke megköszönte azok fáradozását, akik évről évre a legtöbbet teszik a Vámbéry-rendezvények, illetve –kiadványok sikeréért.

Lelkes Vince