"Szabad vagy" Dunaszerdahelyen?

2009. október 9. - 18:47 | Kultúra
A második évfolyamába lépő ARE YOU FREE? zenei fesztivál újra világszínvonalú programmal várja nyitott gondolkodású közönségét. A jazz alternatív, művészies, improvizatív vonulatát képviselő zenekarok 2009. október 15–17-én a dunaszerdahelyi városi művelődési központban hallgathatók meg.

Jövő hét pénteken 6 órakor a Milo Suchomel Quartet kezdi a fesztivál koncertjeit. A quartet évek óta sikeresen lép fel az európai színpadokon. Jelenleg a Milo Suchomel (tenorszaxofon), Tomáš Gajlík (zongora), Štefan Bartuš (nagybőgő), Peter Solárik (dob) felállásban játszanak. Az együttes tagjai a szlovák jazzélet legképzettebb és leginnovatívabb figurái.

Őket 8-órakor a magyarországi Tóth Viktor Tercett követi. Tóth Viktor szaxofonos a szaksajtó szerint a fiatal magyar jazzgeneráció egyik legtehetségesebb tagja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. A szaxofonos olyan kiválóságokkal lép fel, mint Jeszenszky György dobos és Szandai Mátyás bőgős. Tóth Viktor kivételes tehetségét, személyiségét, a zenéről vallott gondolatait a pénteken 4 órakor kezdődő workshopon is megismerheti a közönség.

A szombati első koncertet a New York-i The Fonda/Stevens Group adja. A quartett tagjai: Michael Jefry Stevens – zongora, Joe Fonda – nagybőgő, Harvey Sorgen – dob, Herb Robertson – trombita. „Tizenöt év együttzenélés során, tíz CD megjelentetése után a The Fonda/Stevens Group a jazz és az improvizált zene egyik legkiemelkedőbb zenekarává fejlődött. A post-bob és a free mezsgyéjén egyensúlyozva folyamatosan a legjobb albumokkal rukkoltak elő” – írja róluk a meghatározó Cadence Magazin. Az együttes várhatóan olyan élményt kínál, mellyel a világ legjobb koncerttermeiben találkozhatunk csak.

Az est másik fellépője a The Fonda/Stevens Group két névadója, és a magyarországi Bágyi Balázs, Borbély Mihály alkotta Eastern Boundary Quartet. A két magyar zenész közül Bágyi Balázs dobos a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola igazgatója, a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola tanára, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja. Alkotó tevékenysége a színházi zenék, mainstream jazz és világzene mellett az avantgárd jazz területére is kiterjed. Borbély Mihály pedig sokoldalú fúvós, a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Pályafutása során eredeti hangszerei (klarinét, alt szaxofon) mellett különleges fúvós hangszerek megszólaltatására is specializálódott (mint pl. tárogató, népi furulyák, kaval, dvojnice, fujara, okarina, bombard, zurna), s emellett szoprán és tenor szaxofonon is játszik.

A fesztivál off-programjában a Mediawave Fesztivál zenei témájú filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők, csütörtökön 4 és 6 órai kezdettel, illetve szombaton 6-kor. A fesztivál első napján pedig egy kísérleti színházas produkciót is láthatnak, a Woyzeck Variációt, amely a Gurigongo Symposium előadása Tóth Miklós rendezésében. A fesztiválról bővebb információkkal a www.naconxypan.sk honlap szolgál.

Szabados Ferenc