Hamarosan megfilmesítik Márquez egyik regényét

2009. október 10. - 16:10 | Kultúra
Elhalasztották Márquez 2004-ben megjelent Bánatos kurváim emlékezete című regényének megfilmesítését, hiszen az valószínűleg a pedofíliát támogatná.

Legalábbis ezt állítja egy prostitúció ellenes csoport, amely szerint a film nagyban befolyásolhatja a pedofíliáról, valamint a prostitúcióról kialakított képet. A csoport egyenesen azt állítja, hogy a film elsősorban a gyerekprostitúciót támogatná, illetve lendítené fel.

Teresa Ulloa, a csoport vezetője szerint, ha a Bánatos kurváim emlékezete valóban a mozikba kerül, még szélesebb körben terjed el a regény története. Márquez könyve egy 90 éves agglegényről szól, aki egy (felnőtt) szűzzel szeretné „meglepni” önmagát, a 90. születésnapján.

A csoport (The Regional Coalition Against Trafficking in Women and Girls in Latin America and the Caribbean) által benyújtott panasz nem kimondottan az író ellen szól, hanem mindenki ellen, aki felelőtlenül átsiklik a gyermekprostitúció ténye felett.

Habár a forgatás még ebben a hónapban elkezdődhetett volna, a polgári per következtében visszavonták a többmilliós támogatást. Ulloa elmondása szerint, ez volt a csoportnak a legfontosabb célja.

Márquez 2004-ben megjelent regénye hatalmas siker volt, a film rendezője és producere pedig a film sikerében is bízik, a jelenlegi kudarc ellenére is.

 (ian/guardian)