Minden jót - Születésnapi lemez a Tankcsapdától

2009. október 14. - 17:32 | Kultúra
Három és fél évet kellett várni a Tankcsapda-rajongóknak a legutóbbi stúdióalbum óta az új lemezre; Magyarország talán legnépszerűbb rockzenekara Minden jót címmel október 14-re időzítette a friss CD megjelenését - éppen arra a napra, amelyen húsz évvel ezelőtt Tankcsapda néven első koncertjüket adták Debrecenben.

"Az új album zeneileg felszabadultabb, fényesebb, mint amilyen a 2006-ban kiadott Mindenki vár valamit című anyag volt, de a szövegek most is kemények" - fogalmazott Lukács László, a zenekar frontembere a szerdai budapesti lemezbemutató sajtótájékoztatón.

Az énekes-basszusgitáros szerint a megszokottnál hosszabb "lemeztelenség" oka elsősorban az volt, hogy a Tankcsapda mindig is az "inkább kevesebbet, de az legyen jó" megközelítés híve volt, és most semmiféle külső kényszer nem volt rajtuk. A Minden jót a debreceni Kölcsey Központban kialakított új stúdióban készült.

Mint mondta, a mostani dalok szövegei is egy adott időszak lenyomatai az ő szűrőjén keresztül, ugyanakkor - tette hozzá - a Tankcsapda úgy lett ismert szókimondásáról, hogy soha nem foglalkoztak aktuálpolitikával, ezúttal sem tették. Lukács László azért megjegyezte, hogy a címadó dal reflektál az aktuális politikai helyzetre, "de nem úgy, ahogy azt az átlagember gondolná". Az albumról még a nyáron maxiként megjelent Köszönet doktor című dal gyorsan népszerű lett a rajongók körében.

"Közösen írtuk a dalokat. Van a lemezen fröcsögés, van líraibb szám; minden dalnak helye, oka és miértje van" - jelentette ki a frontember. Molnár Levente (Cseresznye) gitáros arról beszélt, hogy a számokban sok a visszautalás régi tankcsapdás dolgokra, hiszen éppen 20 éve annak, hogy a csapat megkezdte sikeres működését.

A Tankcsapda ezen a néven 1989. október 14-én lépett fel először Debrecenben, az Auróra vendégeként. A zenekarnak abban az évben decemberben jelent meg első demókazettája Baj van! címmel. A csapat idén augusztus 10-én, a Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján több mint 35 ezer néző előtt adott születésnapi szuperkoncertet. A jubileumi turné december 19-én a fővárosi Syma csarnokban, 29-én pedig a debreceni Főnixben zárul.

A Tankcsapda tagja Lukács és Cseresznye mellett Fejes Tamás dobos. Eddigi legfontosabb lemezeik: A legjobb méreg (1992), Jönnek a férgek (1994), Az ember tervez (1995), Ha zajt akartok! (1999), Agyarország (2001), Élni vagy égni (2003).

"A húsz évvel ezelőtti koncerten játszott számok közül néhányat, így a Világ proletárjai, a Baj van! és a Johnny a mocsokban címűt az idei turnénkon is játsszuk" - mondta Lukács László az MTI kérdésére.

A jövőbeni tervekre vonatkozó újságírói felvetésre a frontember kitért arra, hogy 2010 tavaszán az új lemezt népszerűsítik egy turnéval, az év második felében pedig talán kiadnak egy koncert DVD-t és /vagy CD-t.

A Tankcsapda Minden jót című albuma az idén szeptemberben alakult Alexandra Records kiadónál jelent meg.

mti/para

Címkék: Tankcsapda