Vergődik a TV2 – sorra buknak műsorai, Máté Kriszta sem hiányzik

2009. október 27. - 08:18 | Kultúra
A Tv2 átlagos közönségaránya alatt teljesített, ráadásul nem csak a Csillag születikkel, de filmek ismétlései ellen is elbukott A Sztárral szemben. Információink szerint adásonként 20 millióba került, így nem érte meg továbbra is műsoron tartani. Azért a már leforgatott két adást még leadják. Mindössze öt adás után leveszi a műsorról a Sztárral szembent a Tv2, vagyis a jövő héten sugározzák az utolsó, már felvett adást a celebvetélkedőből. Ezen a héten pénteken még Bárdosi Sándor birkózó küzd meg egy játékossal, míg az utolsó adásban Gesztesi Károly vetélkedik zsákban futáshoz hasonló számokban.

A Sztárral szemben a Tv2 tulajdonosának, a ProSiebenSat1-csoportnak a licencműsora, Németországban nagy sikerrel ment Schlag den Raab címmel, Angliában Beat the Star címmel futott, de létezett belőle svéd, horvát és francia mutáció is. Németországban már 2006 szeptembere óta megy nagy sikerrel, az egyre halmozódó nyeremények miatt volt már olyan játékos, aki végül 3 millió eurót kapott.

Magyarországon viszont már az első adás csúnyán megbukott: a reklámozóknak fontos 18-49 év közötti korosztály szombat este éppen tévéző részének is mindössze 15,5 százaléka kapcsolt a műsorra, miközben a Csillag születik első adásának közönségaránya 41,3 százalék volt. A teljes lakosság körében a Tv2 műsora mindössze 680 ezer nézőt vonzott, miközben az RTL Klubot ugyanekkor 1 millió 855 ezren nézték.

A második adástól péntekre menekített a Tv2 a Sztárral szemben, de itt sem hozta meg a kellő eredményt: a közönségarány a kereskedelmi célcsoportban 14,4 százalékra csökkent, ami jóval a Tv2 átlagos közönségaránya alatt van. Október 23-án pedig a Sztárral szemben Schobert Norbival és Rubint Rékával már csak 14,2 százalékos közönségarányt ért el, pedig az RTL csak a Harry Potter és Titkok kamrája ismétlését küldte vele szemben. A film azonban így is 31 százalékos közönségarányt küzdött ki magának.

A Tv2 új őszi műsorai közül ez a második, ami megbukott: levették a műsorról Vágó István vetélkedőjét, a Párbajt is.

Máté Kriszta nem hiányzik

Nem változott a Tények nézettsége jelentősen mióta Bárdos András és Máté Kriszta távozott a Tv2-től. A csatorna megspórolt ötvenmillió forintot, miközben nem vesztett újabb nézőket.

Sajtóértesülések miatt túl magas gázsijuk miatt vált meg a Tv2 Bárdos Andrástól a Tények főszerkesztőjétől és műsorvezetőjétől, illetve feleségétől, Máté Krisztától, aki hétköznaponként fél héttől olvasta fel a híreket a csatornán. Az Index információi szerint a műsorvezető páros járulékokkal együtt évente több mint ötvenmillió forintjába került a csatornának.

A nézettségi adatok szerint a Tv2 gazdaságilag jó döntést hozott, hiszen az elmúlt időszakban annak ellenére nem változott a Tények átlagos közönségaránya, hogy távoztak Bárdosék, illetve hogy az őszi műsorrend egyes eleminek kudarcai miatt amúgy is csökkent némileg a csatorna nézettsége.

Szeptember 7 és október elseje között a reklámozóknak kedves célcsoportból átlagosan 27,7 százalék ült le hétköznaponként a Tények elé, ami Bárdosék október 2-ai távozása után sem változott jelentősen: október 2 és 23 között a Tények közönségaránya a 18-49 év közöttiek körében 27,1 százalék volt. Az országos kereskedelmi tévék kötelező hírműsorainak nézettsége azonban még ennél is kevesebbet változott, vagyis az a párezer ember, aki elpártolt a Tv2-től egyenesen az RTL Klub Híradójára ment. Erre utal, hogy amíg szeptemberben a csatorna hírműsorainak közönségaránya a 18-49 év közötti korcsoportban 30,6 százalék volt, addig októberben ez 31,6 százalékpontra nőtt. Az emelkedés majdnem annyi tehát, mint a Tv2 közönségarányának csökkenése.

A teljes lakosság körében sem változott a Tények nézettsége: szeptemberben 32,7 százalék volt a hírműsor közönségaránya, októberben pedig 32,4 százalék. Eközben az RTL Klub Híradójának közönségaránya 32,2 százalékról 32,4 százalékra nőtt. Ez a növekedés egyébként annak ellenére a hibahatáron belül van, hogy a több mintavétel miatt az átlagos közönségarány akár egy százalékpont alatti változása is statisztikailag releváns lehet.

Bárdosék távozása után egyébként pár napig tényleg leesett a Tények nézettsége. Az október 2 és 7 közötti adások átlagos közönségaránya csak 26,3 százalék volt, de pár nap után visszaállt a Bárdos-Máté házaspár távozása előtti állapot.

Nem csak pénz kérdése

Bárdos András és Máté Kriszta október 2-án mondták fel közös megegyezéssel a Tv2-vel kötött szerződésük. A műsorvezető páros távozása hivatalosan csak pénzügyi kérdés volt, a Tv2 nem akart évi 50 millió forintnál is többet fizetni értük, de a döntésben szerepet játszhatott az is, hogy Máté Kriszta népszerűsége a felmérések szerint évek óta csökkent. A Blikk információi szerint Bárdos Andrásnak felajánlották, hogy maradhat, de ő felesége nélkül nem akart továbbra is a Tényekben szerepelni.

A Tényeket október 2-án Várkonyi Andrea és Pachmann Péter vezette, azóta hétköznaponként Azurák Csaba is feltűnik a hírműsorban.

index/para