Hivatalos nyelv lesz a magyar jelnyelv

2009. november 9. - 17:42 | Kultúra
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényt, amelynek célja többek között a magyar jelnyelv nyelvi státuszának elismerése.
Horváth Péter, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára az MTI érdeklődésére elmondta: az elfogadott törvény kimondja a magyar jelnyelv önálló, természetes nyelvként való elismerését.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy a hallássérültek közössége egy nyelvi kisebbség, és ezzel az ország elindul azon az úton, amelynek végén a hallássérültek a fogyatékkal élők csoportja helyett a nyelvi kisebbség csoportjába fognak tartozni - fejtette ki.
A tanács titkára közölte: jelenleg a jelnyelv megtanulása hetedik osztálytól választható, a törvény ezen szakaszának hatályba lépését, 2017. szeptember 1-jét követően a siket gyerekek óvodáiban és iskoláiban a jelnyelv oktatása kötelezővé válik.
Hozzátette: az integrált iskolai oktatás keretében a jelnyelv tanulása az első osztálytól válik választhatóvá.

A jogszabály a szülők számára is biztosítja a jogot a jelnyelv elsajátítására, és ha van elég jelentkező, akkor a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány köteles lesz megszervezni a tanfolyamot.
A jogszabály ezen szakasza azért 2017-ben lép hatályba, mert az iskolákban csak jelnyelvszakos pedagógus oktathat, és jelenleg ilyen szak nincs. A szak akkreditációja folyamatban van, legkésőbb 2011 szeptemberében indulhat képzés az ELTE-n.

A fogyatékosügyi tanács titkára kiemelte: a polgári perrendtartás alá tartozó, a szabálysértési, a közigazgatási hatósági és a büntető eljárásokban eddig is lehetett jelnyelvi tolmácsot kérni, de a kommunikáció módjáról nem az ügyfél, hanem a hivatal döntött.
A törvény 2011-től az ügyfél jogává teszi annak eldöntését, hogy tolmács segítségével vagy írásban kíván kommunikálni - közölte.

A jogszabály három területre bontja a jeltolmácsolást: korlátlanul igénybe lehet venni közszolgálati tevékenységek során, ide tartozik az is, ha baleset ér egy hallássérültet. 120 órás jeltolmácsolási lehetőség lesz a középiskolában, a felsőoktatásban tanévenként.
Szabadon használhatnak fel a hallássérültek további 120 órás jeltolmácsolást, például ha utazási irodába vagy szülői értekezletre mennek.

Létrejön a jelnyelvi tolmácsok országos névjegyzéke, amely a minőségbiztosítás területén jelent előrelépést. Ma 120-140 praktizáló jeltolmács van.
A legkorábban, 2010. július 1-jén hatályba lépő rendelkezés az, mely szerint a közszolgálati, illetve országos televíziós műsorszolgáltató köteles lesz valamennyi közérdekű közleményt és hírműsort feliratozni vagy jelnyelven tolmácsolni.
További kötelezettség, hogy a filmeket, a gyermek- és ifjúsági műsorokat, illetve a fogyatékos emberek számára készített műsorokat is feliratozni kell, vagy jelnyelven kell tolmácsolni.
2010-ben naptári naponként legalább két órát, majd 2015-ig növekvő időtartamban, végül teljes egészében feliratozni, vagy jeltolmácsolni kell az adott műsorokat.

A jogszabály vitája azért is kiemelendő, mert először azon szólalt fel - a fideszes Kósa Ádám európai parlamenti képviselő személyében - jelnyelven képviselő.

- mti/para -