Megjelent a Ghymes jubileumi koncertje dvd-n

2009. november 25. - 17:07 | Kultúra
Megjelent a Ghymes együttes koncert dvd-je, amellyel a Papp László Budapest Sportarénában idén januárban tartott 25. születésnapi fellépést örökítették meg. "Nem mindennapi koncert volt, igazi ünnep, nagyon jól sikerült. Gyula mondta is a végén, hogy lejátszhatnánk újra az egészet. Huszonöt év zenélés után talán nem baj, ha az embert ilyen szép pillanatok érik" - idézte fel a koncertet Szarka Tamás, a zenekar dalszerzője, frontembere az MTI-nek.

A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán. A kezdetben autentikus népzenét játszó Szarka testvérek, Gyula és Tamás, valamint változó zenésztársaik az évek során különleges hangzást alakítottak ki, amely sokféle stílust hordoz magában. A most megjelent dvd-n olyan népszerű Ghymes-dalok szerepelnek, mint a Kétszaxis, a Bazsarózsa, a Vágyalku, a Tüzet viszek vagy a Rege.

A hegedűn, gitáron, kobozon játszó és éneklő Szarka Tamás szerint a 25 év önmagában nem biztos, hogy érték, és nem érzi úgy, hogy ezért tapsot kellene kapnia. Kiemelte: mindig előre tekint, a következő koncertre vagy feladatra készül.

"Magam nem vizsgálom azt sem, mi adja a Ghymes-stílust, miből áll össze a muzsikánk. Nincs irány, nincs út, érzések vannak, ezeket zenésítjük meg. Világzenének szokták ezt aposztrofálni első körben, bár valójában nem az. Lehet persze beszélni hangszerelésről, hiszen az autentikus népzenéből jöttünk, a dallamvezetés viszont már kevésbé utal erre. A hangulat talán tipikusan közép-európai, sőt magyar, de a Ghymesben benne van a Balkán és a komolyzene, meg a dzsessz is. Leginkább szerintem az számít, jön-e le energia a színpadról vagy sem, elhiszi-e a néző, amit az előadó nyújt vagy sem, és ettől teljesen független a stílus" - fejtette ki a dalszerző.

Szarka Tamás hozzátette, hogy bár a Ghymes ma már sok minden elegye, azért vissza-visszatérnek a hagyományos népzenei gyökerekhez; ezt mutatta a két évvel ezelőtt megjelent Mendika című karácsonyi lemez is, ahol ismét előkerült a brácsa és szerepelnek rajta népdalok.

A Ghymes december elején Erdélyben, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredán lép fel.

"Mindenképpen speciális helyzet, amikor felvidéki magyarokként Erdélyben játszunk, hiszen mi is kisebbségként élünk Szlovákiában. Úgy érzem, van közöttünk egy különleges szimpátia, amelyet máshol nem értenek meg. Már több éve járunk oda, nagyon szeretnek minket, tömegek előtt játszunk, pedig Romániában nem is adják ki a lemezeinket" - mondta erről Szarka Tamás.

A zenekar Erdélyből visszatérve egy mosonmagyaróvári fellépést követően december 15-én dupla koncertet ad a fővárosi Petőfi Csarnokban; előbb gyerekek, aztán felnőttek előtt lépnek fel.

A közeljövő tervei kapcsán Szarka Tamás arról beszélt, hogy jövőre a nemzeti ünnep alaklmából három nagy koncertet is adnak Magyarországon: március 13-án Győrött, 14-én a Papp László Budapest Sportarénában, 15-én pedig a debreceni Főnix csarnokban lépnek fel.

"Jövőre új anyaggal is jelentkezünk, amit én már hallok magamban. Szó van egy régi gyereklemez, az eredetileg 1997-ben megjelent Bennünk van a kutyavér felújításáról, emellett előkészületben vannak olyan dalok, amelyek majd a következő szólólemezemre fognak felkerülni" - sorolta a zenész az MTI kérdésére.

A 25 év - Aréna című dvd-n - amely az EMI Music Hungary gondozásában jelent meg - a januári koncerten rögzített 17 dal mellett néhány korábbi Ghymes-videoklip is szerepel, valamint egy riportfilm, amelyet Medgyesi Gabriella, a Duna Televízió szerkesztője készített a zenekarról.

mti/para

Címkék: Ghymes