Első szlovákiai magyar imprófesztivál

2009. december 3. - 12:35 | Kultúra
Aki vállalkozó kedvű, ultragyors reakcióidővel rendelkezik és kreatív, az bátran belevághat az improvizációba. Az első szlovák – magyar imprófesztivál résztvevői kipróbálhatták magukat Nyitrán 2009. december 1-én. A Gurigongo Symposium első nemzeteket összekötő akciója sikeres volt. Az a bizonyos „jazyková bariéra” háttérbe szorult, önfeledten játszott, szórakozott mindenki. Röpködtek a jobbnál-jobb ötletek, poénok, kellékek…

A játékmester szerepét Benkő Géza vállalta magára, a zsűrit pedig a Szabó Csilla – Gál Tamás – Juraj Hrcka trió alkotta. Hat 4-fős csoport szállt versenybe, és 4 körön keresztül vetkőzték le gátlásaikat, bátran vedlettek át különböző szerepekbe.

Az első feladatban egy adott jelenetet kellett többféle stílusban továbbszőni. Volt ott western, opera, mexikói szappanopera, de még német pornó is. A második kör az éneklésé volt. Szöveget kellett gyártani adott témára, majd azt szavanként énekelve különböző műfajban előadni. Legemlékezetesebb talán a „dead metal” stílusú Esztergályos c. dal lett. A harmadik körben két játszó előre megadott szerepben a másik két játszó hangaláfestéseit építette be, így állt össze a jelenet. Az utolsó körben veszélyes vállalkozás előtti percekbe csöppent a publikum, ahol a csapattagok egy megadott jelre előhúztak a zsebükből egy számukra addig ismeretlen mondatot, és lőn improvizáció.

A zsűri pontozott, a játékosok apait-anyait beleadtak, peregtek a másodpercek, a közönség tapsolt… Még többet és még ilyet!

R.K.