Lévaiak a lévaiakról - irodalmi est Budapesten

2009. december 5. - 11:04 | Kultúra
Lévaiak a lévaiakról címmel két szlovákiai író, Pavol Rankov és Grendel Lajos egymás könyvét mutatja be irodalmi est keretében hétfőn a budapesti Szlovák Intézetben.

Mint Milan Kurucz intézetigazgató az MTI-nek elmondta, Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író Pavol Rankov legutóbbi kötetét mutatja be. A Szeptember elsején történt (vagy máskor) című könyvért Rankov megkapta az Európai Unió idén először kiosztott Irodalmi Díját is - emlékeztetett a Szlovák Intézet vezetője.

Pavol Rankov pedig Grendel Lajos Nálunk, New Hontban című regényét ismerteti, amely - saját kötetéhez hasonlóan - a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

Milan Kurucz hozzátette, hogy Rankov egy novelláskötete Testközelben címmel négy éve már megjelent magyarul, és legújabb könyvének is készül már a német mellett a magyar fordítása is.

A Magas-Tátra kapujában, Poprádon született író Pozsonyban él, csakúgy, mint Grendel Lajos, aki lévai illetőségű. Könyveik azonban rokonok, ami a szemléletet illeti - jegyezte meg Milan Kurucz.

Pavol Rankov történelmi regénye, a Szeptember elsején történt(vagy máskor) a modern kor legdrámaibb és legtragikusabb négy évtizedéből, az 1930 és 1968 közötti időszakból meríti témáját. A történet nagyrészt Dél-Szlovákiában, Léván, etnikailag vegyesen lakott területen játszódik.

Grendel Lajos Nálunk, New Hontban című kötetében az író szeretetteljes iróniával dolgozza fel a régió történelmének abszurd voltát. A fiktív New Hont azon kisvárosok közé tartozik, amelyek szétszórtan helyezkednek el az egész Kárpát-medencében, s ahol rég megállt az idő. Amikor a kitalált városka lakóinak váratlanul ölükbe pottyan a szabadság, nem tudnak mit kezdeni vele - fejtette ki Milan Kurucz.

(mti)