Clooney, Streep és Bullock a hollywoodi színészdíj esélyesei között

2009. december 18. - 15:42 | Kultúra
George Clooney, Meryl Streep és Sandra Bullock is esélyes a legnagyobb hollywoodi színészcéh szakmai díjaira.

Az Egek ura című recessziós vígjáték, a Precious című harlemi kamaszdráma és a Becstelen Brigantyk című második világháborús Tarantino-sztori három-három jelöléssel vezeti a Filmszínészek Céhének (SAG) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelöltlistáját.

A legjobb színészgárda díjára a Becstelen Brigantyk, a Precious, az An Education című hatvanas években játszódó brit dráma, a The Hurt Locker című iraki háborús film és a Nine című musical stábja esélyes.

Bár az Egek ura ebben a kategóriában nem rúghat labdába, főszereplőjét, George Clooneyt a legjobb színész díjára jelölték, partnernői, Vera Farmiga és Anna Kendrick pedig a mellékszereplők kategóriájában kapott esélyt.

Clooney a legjobb színész díjért csaknem ugyanazokkal a kollégákkal került össze, akikkel az Arany Glóbuszra jelölték: Jeff Bridges (Crazy Heart), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) és Jeremy Renner (The Heart Locker) szoríthatja meg. (A Glóbuszt osztó hollywoodi külföldi újságírók Renner helyett Tobey Maguire-re szavaztak, aki a Brothers-ben tűnt ki.)

A Precious főszereplője, a túlsúlyos, állapotos afroamerikai kamaszlányt alakító elsőfilmes Gabourey Sidibe a legjobb színésznők kategóriájában versenyez. Kihívói Sandra Bullock, aki a The Blind Side című futballdrámával nyerte el a jelölést, Helen Mirren, aki  Lev Tolsztoj feleségét alakította a The Last Station című filmben, Carey Mulligan, aki az An Educationben kamaszlányként egy idősebb férfiba szeretett bele, valamint Meryl Streep, aki Julia Child sztárséfet játszotta a Julie and Juliában.

A női mellékszereplők kategóriájában az Egek ura színésznőihez Penélope Cruz, Diane Kruger és Mo,Nique csatlakozott.

A férfi mellékszereplők díjára Matt Damon, Woody Harrelson, Christopher Plummer, Stanley Tucci és Christoph Waltz esélyes.

A SAG díjaira december 29-től szavazhat a színészcéh mintegy százezer tagja. A szavazólapokat január 21-ig kell visszajuttatniuk, a díjkiosztó pedig két nappal később lesz Los Angelesben.

A SAG díjai - akárcsak az Arany Glóbuszok - általában jó előrejelzői az Oscar-díjaknak. A színészdíj tavalyi négy nyertese közül három megkapta az Amerikai Filmakadémia nagy presztízsű díját is: Sean Penn (Milk), Heath Ledger (A sötét lovag) és Kate Winslet (A felolvasó).

mti/para