Reviczky Gábor kapta idén a Ruttkai-gyűrűt

2009. december 30. - 20:51 | Kultúra
Reviczky Gábornak ítélte oda a Vígszínház társulata idén a Ruttkai Éva-gyűrűt, a legendás színésznő emlékére alapított elismerést.

A színművész a díj szerda esti átvételekor meghatottan mesélte, hogy ő foghatta utoljára Ruttkai kezét a színpadon, mégpedig Az öreg hölgy látogatása című darab tapsrendjében, ezért a Ruttkai Éva aláírásával ellátott gyűrűt a bal kezén fogja viselni, amellyel a nagy színésznő kezét fogta akkor - mondta el az MTI-nek Várnai Péter, a színház főtitkára.

Reviczky Gábornak a Ruttkai-gyűrűt a művésznő lánya, Gábor Juli adta át, a díjat is ő alapította édesanyja halála után egy évvel, 1987-ben.

A gyűrűátadási ceremónia hagyományosan Ruttkai Éva születésnapjának előestéjén, december 30-án előadás előtt a nagyszínpadon zajlik. Az elismerésben az a művész részesülhet, akit a színház társulata titkos szavazással arra méltónak talál kiemelkedő művészi teljesítménye alapján. A tavalyi díjazott Epres Attila volt, aki most a szavazatok összeszámlálásában segédkezett a színház főtitkárának.

Reviczky Gábor 60 éves és 1991-től a Vígszínház művésze. Fanyar humorú színész, szívesen alakít groteszk, ironikus karaktereket, de karcos hangja és arcvonásai alkalmassá teszik a negatív figurák eljátszására is. Sok filmben, köztük az Üvegtigrisben, a Magyar Vándorban, a Valami Amerika című alkotásban szerepelt, és az egyik legújabb filmje az Álom.net című.

mti/para