Szilveszteri nyúlvágta

2009. december 31. - 16:51 | Kultúra
Nevéhez méltóan Rakéta volt a leggyorsabb csütörtökön az idei, 17 alkalommal megrendezett somogysárdi nyúlvágtán a felnőtt futtatók kategóriájában; a 14 év alatti gazdik nyulai közül a Szilveszteri vacsora nevű jószág bizonyult a legsebesebbnek.
A somogyi településen immár hagyomány, hogy az év utolsó napján megfuttatják a nyulakat. Ezúttal mintegy félszáz tapsifülest biztatott több száz szurkoló. Az állatokat gazdáik különböző trükkökkel csalogatták a cél felé, ügyelve arra, hogy kézzel ne érjenek a versenyzőhöz, ezt ugyanis tiltja a szabályzat.

Csikós-Nagy Márton polgármester elmondta, kevesen tudják, hogy nemcsak a malac, de a termékenységet jelképező nyúl is szerencsét hoz az új évre. A sárdiak a maguk módján ezzel a versennyel kívánnak sikeres új esztendőt az országnak, s persze maguknak.

Az idei nyúlfuttatásra való készülődés örömét némiképp beárnyékolta, hogy a verseny előtt két nappal részeg fiatalok el akarták lopni, s eközben összetörték a kaposvári sétálóutcában felállított, a rendezvényre invitáló kétszáz kilós, tölgyfából faragott  nyulat, amelyet a faszobrászként is ismert polgármester 12 évvel ezelőtt faragott, s azóta a verseny cégére. A megrongált szobrot Csikós Nagy Márton javította meg.

A jó hangulatú szilveszteri rendezvényen a nyulak versengése mellett galambröptetést, újdonságként pedig malaccsókoló- és kakasfogóversenyt, valamint gumicsizma-dobálást is láthattak az érdeklődők.

- mti/para -