Jogsértő volt a Neo FM és a Class FM pályázata

2010. január 5. - 12:25 | Kultúra
Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.
A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségnek a megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, melynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

Az FB szóbeli indoklásában annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége -  a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta és nyertesnek hirdette ki. Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására.

- mti/para-