Exhumálnák Leonardo da Vinci földi maradványait, hogy megfejtsék Mona Lisa rejtélyét

2010. január 25. - 16:42 | Kultúra
Olasz antropológusok szeretnék exhumálni Leonardo da Vinci (1452-1519) földi maradványait, hogy koponyája alapján rekonstruálják az itáliai polihisztor arcvonásait, feltételezéseik szerint ugyanis Mona Lisa képmása a reneszánsz mesterének álcázott önarcképe.

Az Olasz Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága engedélyért folyamodott, hogy felnyithassák a festőművész sírját a Loire-völgyében lévő amboise-i kastélyban - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában és a Times ONline-ban (http://www.timesonline.co.uk) .

Régóta vitáznak a művészettörténészek arról, hogy ki is lehetett a "valódi" Mona Lisa. Egyesek Lisa Gherardini firenzei kalmár feleségének vélik a titokzatos mosolyú hölgyet, mások Leonardo da Vinci édesanyjának tartják. Néhány olasz szakértő most azt vetette fel, hogy Leonardo da Vinci, aki olyannyira szerette a rébuszokat, esetleg önarcképét rejtette Mona Lisa arcvonásai mögé. Ha sikerülne megtalálni az itáliai mester koponyáját, a csontok alapján rekonstruálni lehetne arcvonásait, és összevetni Mona Lisáéval.

Az olaszországi kutatócsoportnak sikerült elvi megállapodásra jutnia a francia illetékesekkel, valamint a kastély tulajdonosaival az exhumálásról, a hivatalos engedély nyárra várható.

Leonardo da Vinci élete utolsó éveit az Amboise melletti Clos Lucé-ban töltötte, itt helyezték örök nyugalomra a templomban. 1789-ben, a francia forradalom alatt a templomot lerombolták, a festőt a kastély Szent Hubertus kápolnájában temették el újra. Feltételezett nyughelyét egy felirat jelzi, miszerint "vélhetően" Leonardo földi maradványait rejti a sír.

Silvano Vincenti, az olasz kutatócsoport vezetője szerint első lépésként megkísérlik azonosítani az itáliai polihisztor földi maradványait. Radiokarbonos kormeghatározást terveznek, valamint a csontokból és a fogakból DNS-mintát vesznek, amelyeket összehasonlítják Leonardo Bolognában nyugvó férfirokonainak DNS-vel.

"A szakirodalom sehol sem említi, ám mi kideríthetjük, hogy nem szenvedett-e Leonardo da Vinci vérbajban vagy tébécében, ezek a betegségek ugyanis nyomokat hagynak a csontozaton. A szifilisz Leonardo korának pestise volt, a XVI. század első negyedében 20 millió életet követelt" - mondta Cincenti.

A csontvizsgálat az esetleges ólommérgezést is feltárhatja. A kortárs művészek közül sokan a toxikus festékek miatt ólommérgezésben szenvedtek.

Az exhumánálási tervet és az új Mona Lisa-elméletet sok művészettörténész bírálja. Nicholas Turner, a Getty Múzeum rajzgyűjteményének volt kurátora meglehetősen furának nevezte a feltevést. "Közismert, hogy Mona Lisa egy létező személy volt, ez a portréja. Vidám perceket szerezne Leonardónak, ha értesülhetne ezekről az elméletekről" - vélekedett a szakértő.

mti/para