Kétmilliárd dollár fölött az Avatar világbevétele

2010. február 1. - 11:27 | Kultúra
Túllépte a kétmilliárd dolláros globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.

A hét végén ismét a 3D-s szuperprodukcióra ültek be a legtöbben Amerika és Kanada mozijaiba: 30 millió dollárért (5,8 milliárd forintért) fogytak rá a jegyek. A 20th Century Fox bejelentése szerint a film ezzel együtt már csaknem elérte a Titanic 1998-as észak-amerikai bevételi rekordját, a 601 millió dollárt (117 milliárd forintot). A stúdió szerint a csúcsdöntés szerdára várható.

A világszerte számolt bevételek közben elérték a 2 milliárd 39 millió dollárt. Ebből a külföldi jegyeladások 1,45 milliárd dollárra (282 milliárd forintra) rúgnak.

A szakértők a csúcsbevételek értékelésével kapcsolatban azonban ismét rámutattak, hogy az Avatar rekordjaiban komoly szerepe van a jegyárak, ezen belül a 3D-s jegyárak növekedésének, valamint a megemelkedett vetítésszámnak is.

A hétvégi boxoffice-lista második helyét Mel Gibson új akcióthrillere, az Edge of Darkness szerezte meg 17, 1 milliós (3,3 milliárd forintos) kasszával. A színész több éves kihagyás után vállat ismét főszerepet. A produkcióban nyomozót alakít, aki saját lánya gyilkosai után kutatva politikai összeesküvés szálaiba gabalyodik. A felmérés szerint főleg a 35 évesnél idősebb nézőket érdekelte a krimi.

A harmadik helyen a When in Rome című romantikus vígjáték végzett 12,1 millió dollárral (2,4 milliárd forinttal), a negyedik a The Tooth fairy lett tízmilliós (2 milliárd forintos) bevétellel, ötödiknek pedig Denzel Washington Éli könyve című apokalipszisfilmje futott be 8,8 millió dollárral (1,7 milliárd forinttal).

MTI/para