Balázs F. Attila a Nicaraguai Nemzetközi Költészeti Fesztiválon

2010. március 5. - 19:42 | Kultúra
Február második felében került sor a világ legnagyobb és legnépszerűbb költészeti fesztiváljára Nicaraguában, a költészet fővárosának nevezett Granadában.

64 ország 130 költője olvasott fel tereken, a hagyományos Karnevál keretében, az ország több városában, szupermarketekben, egyetemeken, középiskolákban, sőt az országos rendőr főkapitányságon is. Az egy hétig tartó eseménysorozatot tízezrek követték figyelemmel.

A vendégek olyan tapsvihart tapasztalhattak meg, amit Európában csak a rock-fesztiválokon. Nem csoda, hogy a rendezvény az ország egyik legjelentősebbje, hiszen a fesztivál fővédnökei az állam alelnöke és a város főpolgármestere.

A költők számára nem csak a fergeteges fogadtatás, hanem az életre szóló kapcsolatok, barátságok kialakulása volt fontos, hisz kölcsönös fordítások készülnek, meghívják egymást a saját fesztiváljaikra Japántól Új  Zélandig, Kanadától Dél Afrikáig.

Ebben az évben Kelet-közép Európából, első magyarként, Balázs F. Attila vett részt a hatodik évfolyamához érkezett fesztiválon, egy román, egy litván és egy makedón meghívott társaságában. A költő spanyol nyelven olvasta fel verseit.

-para-