Győrben is fellép a Ghymes a nemzeti ünnepen

2010. március 8. - 17:30 | Kultúra
Három nagy koncertet is ad a nemzeti ünnep alkalmából a magyar világzenei színtér egyik legszínvonalasabb együttese, a Ghymes: szombaton Győrött, vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában, március 15-én, hétfőn pedig a debreceni Főnix csarnokban lépnek fel.

A Szerelmes szabadság címet viselő tripla fellépés valamennyi állomásán színpadra lép a Ghymessel Keresztes Ildikó énekesnő, az első két koncerten pedig Dörner György színművész is szerepel a műsorban.

Március 13-án a győri Városi Egyetemi Csarnokban a Kézfogás kórus (ebben szerepel a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és Általános Iskola Bartók kórusa, a Nyugat-magyarországi egyetem Silver Bells kórusa, a Szabadhegyi Közoktatási Központ Szivárvány kórusa és a Széchenyi Népdalkör énekesei), másnap az Arénában Zsuráfszky Zoltán és a Honvéd Táncszínház, valamint a Hunyadi János Általános Iskola nagykórusa, március 15-én Debrecenben pedig Trill Zsolt színművész és a helyi Bányai Júlia Általános Iskola Lautitia gyermekkara egészíti ki a Ghymest a színpadon.

A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán. A kezdetben autentikus népzenét játszó Szarka testvérek, Gyula és Tamás, valamint változó zenésztársaik az évek során különleges hangzást alakítottak ki, amely sokféle stílust hordoz magában. A Ghymes 25. születésnapi fellépése, amely tavaly januárban volt az Arénában, 2009 végén megjelent DVD-n. Ezen olyan népszerű Ghymes-dalok szerepelnek, mint a Kétszaxis, a Bazsarózsa, a Vágyalku, a Tüzet viszek vagy a Rege.

"Magam nem vizsgálom, mi adja a Ghymes-stílust, miből áll össze a muzsikánk. Nincs irány, nincs út, érzések vannak, ezeket zenésítjük meg. Világzenének szokták ezt aposztrofálni első körben, bár valójában nem az. Lehet persze beszélni hangszerelésről, hiszen az autentikus népzenéből jöttünk, a dallamvezetés viszont már kevésbé utal erre. A hangulat talán tipikusan közép-európai, sőt magyar, de a Ghymesben benne van a Balkán és a komolyzene, meg a dzsessz is" - mondta a DVD megjelenésekor Szarka Tamás az MTI-nek.

Mint akkor elárulta, a Ghymes 2010-ben új anyaggal jelentkezik. Szó van egy régi gyereklemez, az eredetileg 1997-ben megjelent Bennünk van a kutyavér felújításáról, emellett előkészületben vannak olyan dalok, amelyek Szarka Tamás következő szólólemezére fognak felkerülni.

mti/para

Címkék: Ghymes, március 15.