Itt és most: Eddig csak azok láthatták, akik beültek egy-egy főiskolai órára...

Hétfőn este 19 órától második alkalommal improvizál a dunaszerdahelyi Seven Bárban az Epopteia Társulat-Műhely négy kiváló színésze, Bandor Éva, Gál Tamás, Mokos Attila és Olasz István. Játékmesterükkel, Czajlik Józseffel beszélgettünk.

Para: Előző alkalommal elmondtad, hogy részben a Beugró az ötletadója az Itt és mostnak, tudatos a 3:1 férfi-női arány is?

Czajlik József: A Beugró inspiráló műsor valóban, de Popper Péter Szókimondó c. műsora, vagy a "Momentán" c. műsor, mint nagyon távoli, vagy Vámos Miklós "Rögtön" c. műsora is a rögtönzéssel foglalkozott. Az utóbbi nagy, neves művészek előadásában. Ez egy alap, egy megkerülhetetlen lépcsőfok a színész számára, ami mindig jelen van az életében. A Beugró tájainkon talán a legjobbkor és a legeredetibben megszólaló példája annak, hogy hogyan lehet ezt a benső módszert a nézők felé fordítani. Ostoba hasonlattal élve: eddig is voltak főzőműsorok, de Ramsey vagy Jamie Oliver féle sorozatok (hogy csak az elsőket említsem) adták meg azok igazi, izgató és ragadós nívóját. A férfi-nő arány tudatos, de nem a Beugró miatt. Szerencsés a 3-1-es arány és szerencsés négy ilyen művésszel játszani.

Para: Az improvizációs játék a hétköznapi ember számára próbálja vonzóvá tenni a színházat?

C. J.: Ez egy nagyon-nagyon szórakoztató különlegesség, amit eddig csak azok láthattak, akik beültek egy-egy főiskolai órára vagy egy próbára. Nincs benne semmilyen mértékű lealacsonyodás, vagy behízelgő "kedvbenjárás", mert élvezetes és nehéz egyszerre. Mindig igénybe vesz, és ha jól megy, feltölt. Olyasféle szenvedés, amin röhögünk, mialatt átéljük, de meg kell oldani, mert kedvtelenek maradunk. Számos üres petárdarobbantgatós tuti haknival ellentétben tétje van. Jó játék.

Para: Mint rendező, tudod-e, vagy inkább akarod-e valamiképp segíteni a színészeidet, vagy épp az a cél, hogy a lehető legabszurdabb szituációkban találják, és találják fel magukat?

C. J.: Azzal segíthetem a színészeket, ha kiváló, váratlan és pontosan játszható helyzetekbe kerülhetnek az általam felvázolt szituációknak hála. Most tanulom én is, mivel a próbákon nincs közönség, nem kell látványos vagy szórakoztató szempontokat figyelembe venni. Ott sok, érdemtelen és unalmas perc is eltelhet, mire lényeges felfedezésre bukkanunk, ami az előző fázisnak értelmet ad. Mivel itt nem egy konkrét színdarabot próbálunk, melynek távlati bemutatása érdekében szöszmötölünk és lényeges részletekért hosszasan búvárkodunk, előtérbe kerül a virtuozitás, a "kis helyen, kis idő alatt a legnagyobbat alkotni" kérdése, mint a 16. századi commedia dell'arte nevű rögtönzött színjáték esetében, melyeket napközben, a vásárok területén, a legnagyobb nyüzsgés közepette adtak elő. Nagy tiszteletem ennek a műfajnak. Fontos szerepe volt abban, hogy a színházművészet, mint olyan túlélte a neki egyáltalán nem kedvező időket.

Para: Van-e már terv arról, hogy esetleg milyen rendszerességgel improvizálnátok Dunaszerdahelyen és milyen más helyszínekre vinnétek el még az Itt és mostot?

C. J.: Dunaszerdahelyre is jövünk még és kaptunk már máshonnan is felkéréseket... Többet egyelőre nem árulnék el.

-szt/para-