Életműdíjat kap Jancsó Miklós a pozsonyi Febiofesten

2010. március 24. - 12:47 | Kultúra
Életműdíjjal tünteti ki Jancsó Miklóst a pozsonyi Febiofest nemzetközi filmfesztivál: a magyar filmrendező az elismerést vasárnap este veszi át a szlovák fővárosban - közölte a Magyar Filmunió szerdán az MTI-vel.
A pénteken kezdődő rangos filmes esemény a kétszeres Kossuth-díjas rendező munkássága előtt tisztelegve számos felejthetetlen Jancsó-filmet tűz műsorra: a locarnói díjas Szegénylegényeket (1965), a Fényes szeleket (1968), a Cannes-ban díjazott Még kér a népet (1971), a chicagói díjas Szerelmem, Elektrát (1974), a Velencében kitüntetett Szörnyek évadját (1986) és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998) című játékfilmet is levetítik Pozsonyban.

A fesztivál közönségének a hétvégén személyesen is alkalma lesz találkozni a világhírű filmnyelv-újítóval - olvasható a filmunió közleményében.

A Febiofesttel párhuzamosan a közkedvelt berlini Brotfabrik mozi is műsorra tűzi Jancsó Miklós több játékfilmjét a napokban. A retrospektív vetítéssorozathoz kapcsolódva a tekintélyes Berliner Zeitungban terjedelmes interjú jelent meg a magyar rendezővel Mozi, mint a méz - Jancsó Miklós a nagy magyar filmrendező a jó királyokról, filmről és valóságról címmel.

 - mti/para -