Milyen zenét hallgat az Avatar navi törzse és Spock kapitány?

2010. március 26. - 13:49 | Kultúra
Az Avatar navijai Eminem és James Blunt, a Star Trek Spock kapitánya az Oasis és a Take That zenéjét hallgatja - derült ki egy kutatásból, amely azzal a gondolattal játszott el, hogy milyen földi zenék jutottak el univerzumbeli szomszédjainkhoz, tekintettel bolygójuk Földtől való távolságára.

A tanulmány az Egyesült Királyság fizikai intézetének és a szerzői jogok társaságának közös munkája. A számításokból kitűnik: a Földtől 4,4 fényévnyire lévő Pandorán Eminem és James Blunt slágerei szólnak a navik rádióin és iPodjain.

Spock kapitány, a Star Trek-saga hegyes fülű hőse viszont még csak a Take That, az Oasis és a D-Ream zenéjét élvezheti,  tekintettel arra, hogy Spock annak a Vulcan bolygónak szülöttje, amely 16 fényévnyire kering a Földtől.

Mondhatni, hogy zenei korszakok választják el a Földtől Isaac Asimov Alapítvány-sorozatának szereplőit, akik 25 fényévnyire vannak, így ők most ismerkednek a Dire Straits, a Simple Minds vagy éppen a The Smiths zenéjével.

"A tanulmánynak valóban van humoros oldala, érdekes felfedezni, melyek a vezető slágerek fikcióbeli barátainknál. Ugyanakkor komoly vetülete is van a vizsgálódásnak - és nemcsak azért, mert a zene kiváló példája a fizika gyakorlati működésének, hanem azért is, mert kommunikációs forma a Földön és a bolygón túl egyaránt" - mondta Andrew Newsam asztrofizikus.

Mindehhez Ellis Rich, a szerzői jogokat kezelő társaság tagja csak annyit tett hozzá: hang- és rádióhullámok nélkül mind a Föld, mind pedig a világegyetem teljes csendre lenne ítélve.

MTI/para

Címkék: Avatar, film, Star Trek, zene