Fókuszban a kisebbségi lét

2010. április 8. - 15:20 | Kultúra
Irodalom és Újvidék címmel kezdődik hétfő délután az a beszélgetés, amelynek vendége Végel László Kossuth-díjas író, drámaíró, esszéista, publicista.

Az 1960-as évektől kezdve a vajdasági magyar irodalom és közélet meghatározó alakjának a délszláv háború alatt többször bujkálnia kellett, miután a miloševiči hatalom nemkívánatos személynek nyilvánította.

Műveiben hatásosan boncolgatja a kisebbségi lét jelenségét az emberi alapkérdések tükrében. Írásait angol, szerb, szlovén, német, holland és albán nyelvekre fordították le. A Hontalan esszék című kötetéért 2003-ban Füst Milán-díjat kapott, 2009-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

„A határon túli író nem tud teljes egészében ebbe a rendszerbe belépni, pontosan azért, mert mégis másik világból érkezik. Biztos vagyok benne, hogy az olvasó bizonyos ambivalenciával olvassa a könyveimet, az írásaimat. Ezt viszont elfogadom. Nem gondolom, hogy ez hálás helyzet, de nem panaszkodom, mert én magam választottam.

A másik megoldás természetesen az áttelepülés lehetett volna. Sajnos, a magyar kulturális szerkezet olyan, hogy vidéki írónak lenni eleve hátrány, más országban élni pedig még ennél is rosszabb. Én megpróbálok kalandot látni benne.”- vallja Végel László.

A nem mindennapinak ígérkező beszélgetés április 12-én, hétfőn 17 órakor veszi kezdetét a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében (Palisády 54.) A rendezvény a Szépírók Társasága támogatásával, A könyv utóélete program keretében valósul meg.

(juk)  

Címkék: MKKI, szépirodalom