Kassai anzix: kiállítás a Közép-európai Intézetben

2010. április 8. - 18:29 | Kultúra
Kassa városának a magyar királyoktól adományozott négy címerlevele, a XIX. és a XX. század fordulóján a városról készült fotókon és képeslapokon megelevenedő gótikus és reneszánsz épületek, a környék kedvelt kirándulóhelyei láthatók péntektől a budapesti Közép-európai Intézet Kassai anzix című kiállításán. Valódi ritkaság Európában, hogy Kassa városa a középkorból négy királytól négy címerlevelet tud bemutatni - hangsúlyozta az MTI-nek Jozef Kirst, a Kassai Levéltár főigazgatója. Ezek a különleges címeres levelek az eredetiek valósághű másolatai.

Közülük a legrégebbi 1369. május 7-i keltezésű, és az első olyan európai királyi levél, amely a várost jogi személyként kezeli. Nagy Lajos király a diósgyőri várban adta át ezt a címerlevelet a kassai képviselőknek. Az 1423-ból származó címerlevelet Zsigmond király, az 1453-ast V. László adományozta a városnak, a negyedik pedig 1502-ből való, és II. Ulászló látta el pecsétjével - részletezte a főigazgató.

Jozef Kirst kitért arra, hogy a kassaiak az erős város szimbólumának tekintették a négy címerlevelet és addig kérelmezték, amíg össze nem állt a teljes címer: a pajzs a sisakkal, a takaróval és a sisakdísszel. A címert zászlókon, katonai sátrakon, fegyvereken is elhelyezték.

A kassai Kelet-szlovákiai Múzeum - amely az 1872-ben alapított Felső-magyarországi Múzeumi Egyletből napjainkra az egyik legnagyobb múzeum lett - a budapesti kiállításon korabeli fotókon és képeslapokon, posztereken kívül kirándulással, természetjárással összefüggő tárgyakat is bemutat három vitrinben - mondta Robert Pollák, a múzeum igazgatója az MTI-nek.

A tárlat címében szereplő anzix szót azért választották, mert a XIX. századvég és a XX. századelő hangulatát idézi, csakúgy, mint a kiállított képek. Ezeken a békebeli fotókon városi parkok láthatók szökőkutakkal, zenepavilonnal, városkörnyéki kirándulóhelyek, mint például a Bankó, ahol sokat megfordult a város szülötte, Márai Sándor író és édesapja.

A vitrinekben korabeli, cipőre szerelhető hótalpak, sportegyletek jelvényei, sétabotok is láthatók. Alexander Jirousek kortárs szlovák fotóművész Kassa nevezetes épületeit és látképeit örökítette meg fényképein - tette hozzá Robert Pollák.

A Kassai anzix című kiállítás április végéig látható a budapesti Közép-európai Intézetben.

mti/para