Márai Sándor-évforduló: Rendezvények Budapesten és Kassán

2010. április 8. - 19:40 | Kultúra
Kassától az óceánig címmel pénteken egész napos rendezvény lesz Márai Sándor születésének 110. évfordulója alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM); Kassán szombaton és vasárnap lesznek események.

A kassai rendezvény idén a PIM-beli kistestvére lesz, mert Bécsről, Velencéről, Nápolyról a szakértők ugyanazt az előadást tartják, mint ami a PIM-ben elhangzik - mondta Mészáros Tibor, a budapesti program szervezője, a PIM munkatársa, a Márai-hagyaték gondozója az MTI-nek.

A múzeumban ez lesz a negyedik Márai-nap, az elsőt 2006-ban tartották. Mindig van központi témája az eseménynek, idén az író olyan városai, ahol élt vagy megfordult.

Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Márai nápolyi éveiről fog beszélni.

"Az író 1948 októberétől 1952 áprilisig élt emigrációban a dél-olaszországi városban, nem akart visszatérni Magyarországra. A felesége nagybátyja szerzett nekik lakást Nápoly nyugati részén, a Posillipo-félszigeten. A San Gennaro vére című regényéhez, amelyet Amerikában írt meg, Nápolyban gyűjtötte az anyagot" - mondta a főigazgató az MTI-nek. Kitért arra, hogy saját kutatásai nyomán bukkant erre a lakhelyre, mert az emléktáblát máshová helyezték. Csorba László arról is szól majd előadásában, miként próbálták titkosszolgálati úton utolérni az írót Magyarországról.

Fried István irodalomtörténész Bécs és Márai kapcsolatát elemzi pénteken a PIM-ben. Az író regényeiben többször megjelenik az osztrák főváros, és nem csak híres regényében, A gyertyák csonkig égnek címűben, amelyet negyven nyelvre fordítottak le. Szintén előadást tart Montresor Nikoletta olasz születésű irodalomtörténész, aki Márai olasz kötődéseiről, Velencéről, Firenzéről és Rómáról értekezik. Greksa Erzsébet, a Márai Sándor Olasz-Magyar Kulturális Társaság Itáliában élő elnöke arról szól majd, hogyan kutatták fel Salernóban az író nyomait felesége nagybátyjának sírjától a kórházig, ahol Márait kezelték. Roman Sorger szlovák irodalomtörténész pedig arról fog beszélni, milyen nagy szerepe volt Márai munkásságának abban, hogy Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz - sorolta a szervező. A PIM előadásait az érdeklődők élőben követhetik az interneten.

A napokban jelent meg először a Márai összes versét tartalmazó Halotti beszéd című kötet, valamint a Kaland című színművét tartalmazó könyv is; mindkettőt Mészáros Tibor mutatja be pénteken. A Petőfi Irodalmi Múzeumban levetítik az Eszter hagyatéka című filmet és az író életéről szóló dokumentumfilmet, végül 18 órától a Pinceszínház művészei előadják Az igazi című darabot.

A kassai programokról Kollár Péter, a kassai Thália Színház igazgatója az MTI-nek elmondta: szombaton a Márai városairól szóló előadások után - amelyeket szinkrontolmácsolással követhetnek a szlovák anyanyelvűek - Bács Ferenc színművész Az én Máraim címmel tart előadóestet. Vasárnap megkoszorúzzák az író szobrát, és a családi házban berendezett Márai-emlékszobában gimnazisták részvételével beszélgetést tartanak.

mti/para