ÁramszüRet a Kortárs Magyar Galériában

2010. április 26. - 17:51 | Kultúra
Budapesten, a XI. kerületi Bartók 32 Galériában 2001. augusztus 17-én, 18 alapító taggal megalakult a Magyar Elektrográfiai Társaság, olyan képzőművészek és művészettörténészek, művészeti írók egyesülete, kiknek fő működési területe az elektrográfia.

A társaság tagjai felvállalják az elektronikus eszközzel (fax, fénymásológép, számítógép) történő művészi alkotási módozatokat, miáltal új képminőséget hoznak létre. Képviselik és terjesztik a grafikából kinövő elektrográfiát, mint műfaji határesetet. Országos és nemzetközi kiállításokat, szimpozionokat rendeznek, archívumot hoztak létre, kísérleti műhelymunka kialakításán dolgoznak, elektrográfiai alkotótelepeket szerveznek. Fiatal tehetségeket támogatnak, összefogják a magyarországi elektrográfusokat, keresik és felveszik a kapcsolatot külföldi alkotókkal.

Kreatív munkáik izgalmas, friss, korhű, lenyomatok és aurák napjainkról, tágítják és gazdagítják a képi, vizuális fogalmainkat, új sohsem látott oldaláról tudják láttatni világunkat.

A társaság elméleti szakemberei írásaikon keresztül elemzik, feltérképezik az elektrográfia műfaját, mint forradalmian új műalkotási formát, mely nem értékítélet a hagyományos műfaji eljárásokkal szemben, hanem a műfajok egymás mellettiségét, a láttatás széles skáláját kívánják hangsúlyozni.

Jelenleg 48 tagja van a társaságnak nemcsak Magyarországról, hanem külföldön élő magyar művészek is.

A MET ÁRAMSZÜRET című tárlata 2010. május 13-ig tekinthető meg a Vermes-villában székelő Kortárs Magyar Galériában.

-olv-