Régi és új zenék "fájdalommentes" vegyítése a Zuboly új lemezén

2010. május 1. - 07:55 | Kultúra
Régi popdalok és a modern hip-hop "fájdalommentes" vegyítése, népzene, sláger, dzsessz, broken etno vagy akár agrár hip-hop: a műfajokon és stílusokon át ugrándozó Zuboly most megjelent második lemezét május 15-én a szentendrei MűvészetMalomban, egy héttel később a fővárosi Dürer-kertben mutatja be.

"Nem akarom magunkat a Beatleshez hasonlítani, de például a Bors őrmesteres lemezen is van rengeteg olyan elem, amely meglepő egy akkori hangzáshoz képest: be merték vállalni, hogy mindenféle stílusban komponáltak. Nyilván a Zuboly zenei sokféleségéhez is van hasonló a világban, mi talán annyiban vagyunk újítóak, hogy a beatboxot az elsők között használtuk elég bátran. Azt hiszem, túlságosan vakmerőek vagyunk ahhoz, hogy a fő könnyűzenei áramlatokba besodródjunk" - mondta Ágoston Béla, a zenekar tagja az MTI-nek.

A szaxofonon, dudán, brácsán, ütőgardonon játszó és éneklő zenész felidézte, hogy a Zuboly története egy buliban kezdődött, ott a barátaival rögtönöztek valamit, ami nagyon jól sült el. Az első lemez - Értem a kujonságot! - 2007-ben jelent meg, az új korong címe Virágoztass engem.

A Zuboly a magyar könnyűzene számos szereplőjének dalát dolgozta fel, gondolta újra, idézte be. Az új lemezen a Kispál és a Borz, a United, a V'Moto-Rock, a Neoton Família, Koncz Zsuzsa, az Edda és mások is jelen vannak - legalább utalásszerűen.

A zenekarvezető hangsúlyozta: a dalszerzés ilyen megoldása egyfajta Zuboly-recept lett, a közönség is várja tőlük az újabb cseles feldolgozásokat, a legmodernebb és a legősibb dolgok fájdalommentes vegyítését. Hozzátette: ezek a dalok egyfajta tisztelgések a szerzők előtt.

"Hofi Géza Lazítani című dalát is nagyon szerettük volna felrakni, mert remekül sikerült, de nem tudtunk megállapodni a zeneszerzővel, Malek Miklóssal és Szenes Iván szövegíróval. Végül az lett, hogy az elkészült verzióból levettük az éneksávot, hozzáraktuk az Egyedem-begyedem kendertáncos részt, és felénekelt rá egy angol nyelvű szöveget a fantasztikus hangú fiatal énekesnő, Polnauer Flóra. Mindez most Virágos kenderem címmel hallható" - fejtette ki Ágoston Béla.

Azzal kapcsolatban, hogy az album első dala, az Esmét esik a Kispál és a Borz egykori slágere, a Szőkített nő feldolgozása, a szövegíró Lovasi András pedig nem más, mint a lemezt gondozó Megadó Kiadó vezetője, a szaxofonos megjegyezte: amikor megkérdezték Lovasit, mit szólna hozzá, ha ezt felhasználnák, csak annyit mondott, ezzel legalább nem lesz jogi probléma...

Az album két dalában is román nyelvű ének (rap) szól; az Angyalpofa és a Dunai csángók Benke Félix mindenfélén játszó és éneklő Zuboly-tag ötletére alakult így, hiszen ő moldvai csángóként nőtt fel; a Dunai csángókban a Neoton Pago-pagója úgy idéződik meg, hogy a szöveg és a dallam is más: "Csángó-csángó, elcsángál az ember".

Ágoston Béla elmondta, hogy szintén jogi problémák miatt nem kerülhetett fel a lemezre Jean-Michel Jarre Oxygene című dalának átértelmezése, pedig az cseh nyelven is szólt volna. A nyolcvanas évek szintetizátorzenéje azért jelen van, hiszen a Romantikus (hallható benne a Tavaszi szél vizet áraszt is) Presser Gábor Electromantic című lemezének egyik klasszikusát idézi fel.

Koncz Zsuzsa egykori dalából, Bródy János szerzeményéből, a Mama kérlek, meséld el nekemből a Zubolynál Mátrix kérlek... lett.

"Ez poén arra, hogy ha egyetlen szót megváltoztatunk, mivé lesz, mennyire azt mutatja, milyen korban élünk. Ugyanakkor, ha úgy tetszik, a Mátrix a Mater szóból lett átvariálva" - magyarázta a zenész. Megjegyezte: Bródy János írt nekik egy e-mailt, amelyben azt írta, "kicsit kavarog a gyomra" a feldolgozást hallgatva, de engedélyezi...

A Zubolyban jelenleg Ágoston Béla és Benke Félix mellett a Qualitonsból is ismert Hock Ernő bőgőzik, basszusgitározik, MC Busa és Szarvas Dávid pedig rappel és beatboxozik.

Ágoston Béla nemcsak a Zubolyban játszik, műfajokon és stílusokon átívelő munkáit nem egyszerű felsorolni. Korábban zenélt a Dél-alföldi Szaxofonegyüttessel, a Vízöntővel, a Kispál és a Borzzal, a Kampec Doloresszel, a Honvéd Művészegyüttessel, Grencsó Istvánnal, az Erik Sumo Banddel, egyik alapítója a Magyar Dudazenekarnak, benne van a Gabona nevű formációban, az Agostonesban, az Ágoston Quartetben, az Ágoston Crew-ban, a Zuboly klezmer változatában, a Zugojban, a Hawaii Karibuban, kíséri Lovász Irént, tavaly tagja volt az első magyar-kínai zenekarnak, azóta pedig Tócsni & Flódni néven magyar-szlovák zenekart is csinált.

"Sajnos manapság ennyire sok lábon kell állni, ha valaki a zenélésből akar megélni. Ha csak egy valamit csinálhatnék, az egy komoly dzsesszformáció lenne, de koromnál fogva éppen a nagy öregek és a feltörekvő fiatalok közé esem és valahogy nem kapok igazán lehetőséget az előrelépéshez" - fejtette ki a szaxofonos.

Az új Zuboly-lemez előnyére szolgál zseniális borítója, amely a régi parasztházakban általános hímzett falvédő dizánját idézi. A szaxofonos elmondta, hogy ez annak a Rónai Gergelynek (gromek) az ötlete volt, akinek a szülinapi bulijára meglepetésként a Zuboly először összeállt.

Tervei kapcsán elmondta, hogy meghívták az EuroMed Music Festivalra; a júniusi rendezvényeken Budapesten, Belgrádban és Katowicében ő képviseli Magyarországot.

mti/para