Múzeumi programok a világnap alkalmából Dél-Szlovákiában

2010. május 11. - 12:53 | Kultúra
Galántán, Szencen és Dunaszerdahelyen is ingyenes múzeumlátogatással és késő estig tartó esejményekkel várják az érdeklődőket szombaton, amikor Európa-szerte a múzeumi világnap (május 18.) alkalmából rendeznek programokat.

Galántán szombaton délután kezdődik a rendezvény a Honismereti Múzeumban a városi általános iskolák és a művészeti iskola diákjainak fellépésével. Ezt követően megnyitják a Nagyszombat megyére jellemző népviseleteket bemutató kiállítást, majd rövidfilmeket vetítenek, egyebek között a járásban található vízimalmok működéséről is - írja az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában.

A galántai program részeként a Szent István király római katolikus templomba is invitálják az látogatókat, akik a templomról szóló ismertető után orgonahangversenyen vehetnek részt.

Szencen az 1989-es csehszlovákiai bársonyos forradalom lesz a téma. A városi múzeumban már péntek délután megnyitják a 89 novembere című kiállítást. A Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Intézetének közös kiállítása Pozsony, Róma és Berlin után látható a szlovákiai magyar városban. A kiállításhoz kapcsolódva szombaton az egykori események résztvevőivel tartanak beszélgetést és dokumentumfilmeket vetítenek a 21 évvel ezelőtti forradalomról.

Dunaszerdahelyen szombaton ingyenesen látogathatók a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum állandó és időszaki kiállításai. Délután tartják a nemzetközileg is elismert Marta Filová ezüst ékszereinek bemutatását, miközben a látogatók betekintést nyerhetnek az ékszerkészítés titkaiba is.

A május 18-i múzeumok világnapjáról a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott konferenciáján határoztak. A világnapot először 1978. május 18-án ünnepelték.

mti/para