Bélyegen szerepel Katharine Hepburn

2010. május 14. - 18:11 | Kultúra
Saját bélyeget kap az Egyesült Államokban a hollywoodi legenda, a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn.

A 44 centet (100 forintot) érő postai bélyeghez a színésznő 1942-es Az év asszonya című filmjéből származó fekete-fehér portréját használták fel.

"Katharine Hepburnre mindig emlékezni fogunk független személyisége miatt, amellyel amerikaiak több generációját is inspirálta" - méltatta a színésznőt John E. Potter, az amerikai postahivatalok legfőbb vezetője Old Saybrookban (Connecticut).

Az amerikai posta minden évben kibocsát hasonló megemlékező jellegű bélyegsorozatokat, amelyekkel híres emberek, helyek és intézmények előtt tiszteleg. Ezek a sorozatok csupán korlátozott példányban látnak napvilágot, ezért a gyűjtők nagy becsben tartják őket.

A Hepburnről készült bélyeg a Hollywoodi legendák elnevezésű sorozat része, amelynek keretében eddig tizenhat világhírű színész portréja került bélyegre, köztük James Dean, Marilyn Monroe és Alfred Hitchcock. Idén Hepburn mellett a Nobel-díjas Teréz anyáról is bélyeget adnak ki Amerikában.

Katharine Hepburn élete során összesen negyvennégy filmben szerepelt, négy Oscar-díjat, valamint a Cannes-i és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díját is megkapta egy-egy alakításáért. 2003-ban, 96 éves korában hunyt el.

MTI/para