Polgár Anikóé a Madách-díj

2010. június 17. - 13:46 | Kultúra
Szerdán az irodalomé volt a főszerep a fővárosban: a tavalyi év legjobb irodalmi teljesítményeiért átadták az Irodalmi Alap díjait a Szlovák Írószövetség székházában.

A legjobb magyar nyelvű kötetnek odaítélt Madách-díjat Polgár Anikó vehette át Régésznő körömcipőben című verseskötetéért, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

A hazai magyar irodalom múlt évi terméséből 21 kötetet terjesztettek fel Madách-díjra a kiadók, ebből választotta ki a háromtagú bizottság – Jitka Rožňová költő, műfordító, Beke Zsolt irodalomkritikus, Szalay Zoltán prózaíró – a legjobbnak tartott alkotásokat.

„Polgár Anikó Régésznő körömcipőben című kötete több szempontból is kivételes – mondta értékelő beszédében Jitka Rožňová, a bizottság elnöke. – Figyelemre méltó az egyes szövegek szerkezete, felépítése, a témák kiválasztása és feldolgozása, de a versek hangulata is, amelyet a költő a választott művészi módszereivel és rendkívüli poétikai leleményességgel teremt. A kötet első részében a szülés, a születés, az újjászületés, a biológiai és lelki anyaság motívumait dolgozza fel, míg a második részben az európai kultúra bölcsőjébe, Görögországba invitálja az olvasót egy kis barangolásra. Érzékenyen és nagy mértéktartással vegyíti a nő szubjektív tapasztalatait és a modern kor személytelenségét az antik regék lenyűgöző világával, a mitológia nyelvét korunk nyelvhasználatával.”

Két irodalomtudományi kötetet is nívódíjjal tüntetett ki a bizottság. Keserű József Mindez így című tanulmánykötete, amely a Nap Kiadó gondozásában jelent meg, a díjátadón elhangzott értékelés szerint következetesen kerüli a felületességet, és nem az elemzett irodalmi szövegek ideológiai tartalmára összpontosít, hanem elsősorban a bennük jelen lévő nyelvi-poétikai síkokra.

Vida Gergely Babits-olvasatok című tanulmánykötete (Kalligram Kiadó), hangsúlyozta Jitka Rožňová, jelentősen hozzájárul Babits Mihály költői pályája első szakaszának mélyebb megismeréséhez. A kiválasztott művek elemzése révén eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert tényeket tár fel, és felfedi Babits költői nyelvének specifikumait is.

A Madách-díj bizottsága nívódíjra jelölte Tőzsér Árpád Csatavirágok (Kalligram Kiadó) című verskötetét is, ám a költő levélben utasította vissza a nívódíj átvételét. Tőzsér Árpád lapunknak elmondta: a díjat azért nem volt hajlandó átvenni, mert elutasítja a kötetek ilyenfajta hierarchizálását, egymásnak való alá- és fölérendelését.

A tavaly megjelent szlovák kötetek közül nívódíjat kapott Pavol Vilikovský Vlastný životopis zla (A gonosz önéletrajza) című regénye, amely szintén a Kalligram műhelyében jelent meg.

ujszo.com