Tündérkert: Interjú Magyar Évával

2010. június 17. - 13:32 | Kultúra
Az Új Szó szerdai számában volt olvasható interjú Magyar Évával, a budapesti Sámán színház megalapítójával, akinek produkcióját (Szarvasok háza) csütörtök este 19.00-kor láthatja a Tündérkert közönsége a Sárga kastélyban.

Új Szó: Szarvasok Háza. Mit jelent az előadás címe?

Magyar Éva.:  Mindent amire asszociálsz az első pillanatban amikor meghallod.Van a szarvasoknak háza? Az erdő? Szeretnének házat?Milyen anélkül élni? ...és még sorolhatnám.Az előadás címe éppúgy mint a stílusa arra épít hogy képeket sugároz ami a nézőkben érzeteket,gondolatokat kelt. Minden nézőnek összeáll egy történet a végére,de mindenkinek más; aszerint hogy milyen élményeket élt át eddig és hogyan éli az életét most.

Ú: Milyen színházi formában láthatjuk az előadást?

M.É.: Leginkább a mozgás színház kifejezés illik rá.De legnagyobb előnye,ahogy a nézőim sokszor dícsérik,hogy "ilyet még nem láttam" - egy egyedi forma amit magam dolgoztam ki az alatt a 15 év alatt amíg a Sámán Színházat nevű társulatomat vezettem.

Ú: Hol lép fel a társulat?

M.É.: Budapesten készítettem az előadásainkat; az Új Színház a Thália és a Merlin adott otthont a bemutatókhoz amiket azután többnyire külföldön játszottunk. A Szarvasok Háza is sok helyen járt, többek között Edinburgh,Los Angeles,Portland,Seattle,Baltimore,London,Bristol voltak az állomások.

Ú: Hogyan fogadta a közönség ezt az egyedi stílust?

M.É.: Örömmel és csodálattal, mint amikor valami új és felemelő dolgot tapasztal meg az ember. Nagyon emlékezetes dícséreteket kaptam nézőktől és rengeteg fesztiváldíjat a zsűriktől a világ különböző tájain.Mert az előadásaim mindig emberi kérdéseket feszegetnek és őszintén beszélnek - ez a világ minden táján foglalkoztatja az embereket.Főképp a szavakkal kimondhatatlan érzések.

Ú: Hogyan készítette az előadást, volt valamilyen irodalmi alapja?

M.É.: Igen. A szarvassá vált fiúk története amit összevetettem a kérdéssel,hogyan válsz azzá amit szeretnél elérni az életben és vajon valóban azzá válsz-e amit terveztél. A mondában a fiúk a legjobb vadászok akarnak lenni ezért üldözik a vadat mindent hátrahagyva és minden veszélyt vállalva.Nagyon messze távolodnak az otthonuktól és az ismeretlen földeken az őrült vágtában átkelnek egy mágikus hídon, így maguk is szarvassá válnak. Az apjuk hívja őket vissza; gyertek haza,bor vár az asztalon. De ők válaszolnak: Nem mehetünk, az agancsunk nem fér be a házba.

Ú: Mi a következő előadásterve?

M.É.: Jelenleg Londonban élek és ott készítek egy új előadást a National Theatre-ben. A Sámán Színház már nem fér bele az életembe, de a Tündérkert meghívását nem szalaszthattam el.Sok barátom van Szerdahelyen,szeretettel hozom ide a munkám.

ujszo/para