Tündérkert: Izgalmas öt nap vár a látogatókra

2010. június 17. - 08:05 | Kultúra
DUNASZERDAHELY – Csütörtöktől hétfőig hetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Tündérkert fesztivál, számos rendhagyó, izgalmas produkcióval, visszatérőkkel, és persze tűzugrással. Antal Ágotával, a szervező Városunkért PT vezetőjével beszélgettünk.

Para: Mi volt az idei koncepció? Mit tartottatok szem előtt a program összeállításakor?

Antal Ágota: A gondolat, hogy akiket a Tündérkert, vagyis Csallóköz bölcsője ringat, őket bemutassuk. Rengeteg tehetséges ember él itt a környéken, számukra is lehet, illik rendezni fesztivált. Beszélgetek emberekkel, és ami megfog, azt igyekszem bemutatni. Ezeket a tehetségeket meg kell mutatni.

Para: Tavaly négynapos, most pedig öt...

AÁ: Igen, most hétfőre esik a napforduló. Ez pedig a rituáléhoz kötődik. Lehetne korábbra is tenni magát a tűzugrást, de annak nincs akkora jelentősége. Meg kell adni a módját.

Para: Anyagiak szempontjából mennyire nehéz biztosítani egy ilyen fesztivált?

AÁ: Most sokkal nehezebb mint korábban. Kevesebb pályázatot is nyertünk. Nagyon nehéz, éppen ezért ezúton is szeretném megköszönni a támogatóknak a segítséget.

Para: A várossal milyen a viszony e téren?

AÁ: A városhoz nem adtam be pályázatot, két megfontolásból. Egyrészt tiltakozva amiatt, amilyen silányul bánnak itt a kultúrával. Sokkal nagyobb támogatást igényelne a városban bármilyen kulturális kezdeményezés. Másrészt pedig azért sem, mert mint képviselő, esetleg valakik elfogultan döntenének velem szemben.

Para: Böngésszük akkor át kicsit a programot. Mit kell tudni Magyar Éva ma esti produkciójáról, a Szarvasok házáról?

AÁ: Magyar Éva most Londonban él, ő alapította azelőtt a Sámán színház nevű formációt, amelynek nagy sikere volt. Ezzel a produkciójával már sok fesztivált bejárt Amerikában és Angliában is, díjakat nyert. Nagyon örülök, hogy ismét eljátssza itt ezt a darabot. Ez egy kiemelkedő, világszintű produkció lesz.

Para: Pénteken Itt és most, amivel kapcsolatban semmilyen kérdést nem lehet feltenni, mivel semmilyen választ nem lehet adni...

AÁ: :) Igen, a propaganda mindenesetre már működik, a Facebook-on már valaki kitalálta, hogy ki lesz a meglepetésvendég. Annyit elárulhatok, hogy magyarországi lesz a "beugró". Aki kitalálta az pedig két jegyet nyer a következő Itt és most előadásra, de ha más is kitalálja, az további két jegyet nyerhet...Bent lesz egyébként az előadás a Sárga kastély kiállítótermében, ahol körülbelül 200 ember fér el, kétszer annyi mint korábban a Sevenben.

Para: Szombaton széleskörű program várja a látogatókat, többek között Bíró Szabolcs bemutatja legfrissebb regényét...

AÁ: Én nagyon tisztelem és becsülöm a Szabinak ezt az életigenlését és a hozzáállását az élethez. Ez példa lehet mindenkinek, hogy valaki így képes menni és csinálni a saját dolgát. Nemcsak az a lényeg, hogy új könyvet írt, hanem ahogy ezt az útját járja, és idáig eljutott, mellette pedig boldog. Mivel azt csinálja amit szeret, ezért sikerül is neki. Ez nagyon tetszik benne...

Para: Este extrém divatbemutató, mit lehet róla tudni? Fellépsz ismét? :)

AÁ: Igen, majd beöltözök én is. Szeretem az ilyen extravagáns dolgokat, mert ezek a lányok, akik csinálják, jelmez-, díszlettervezők, a ruhák pedig maguk művészeti alkotások. Ez nem egy divatbemutató, inkább paródiának, parádénak lehetne nevezni. Egy performansz valójában, egy avantgárd divatperformansz. Ezt korábban a Gödörben csinálták Budapesten. Féltem, hogy hogyan fogják itt fogadni, mert egy nagyvárosban ennek megvan a maga közönsége, viszont ez itt egy kisváros. És meglepő módon nagyon pozitívan fogadták. Néhány példát hadd említsek, hogy milyen "öltözékek" várhatóak, csak címszavakban: töltött káposzta, karácsony, téli álom, szobanövény, kék harisnya, pletykafészek, kiömlő körömlakk, házisárkány, aktakukac, hernyó, plasztikai sebészet, házitündér, utcalány és a többi :) Ők lesznek a kifutón a modellek!

Para: Milyen anyagokból készülnek a ruhák?

AÁ: Ők pályázaton nyertek támogatást az "újrahasznosított" ruhákhoz. Úgy is el lehet képzelni, mintha kinyitnánk egy kukát és a tartalmát használnánk fel...

Para: Nemrég megnyitott az NFG is, és ott lesz a szombati nap afterpartyja. Mi a véleményed erről az ismét összeverbuválódó közösségről, kezdeményezésről?

AÁ: Igyekeztem nekik mindig segíteni, nagy rajongójuk vagyok. Bár ezeket a modern zenei stílusokat már nem ismerem, de ettől függetlenül minden önzetlen kezdeményezést csakis támogatni lehet. Én kutya kötelességemnek érzem felkarolni, támogatni az ilyen produkciókat...

Para: Vasárnap színház születik, ez mit takar?

AÁ: Varga Anikó és a Bárka színház művészei kitaláltak egy olyat, hogy gyakorlatilag két óra alatt összehoznak egy komplett színházi előadást a gyerekekkel. Ők együtt találnak ki mindent. A gyerekek fantáziájára van bízva, ők kerekítik a történetet, minden ott születik. A jelmezektől kezdve a színpadi díszletig, a szereplőkig. Két órát dolgoznak vele és aztán előadják. Ez az egész nap folyamán fog tartani, több csoporttal. 11-kor kezd az első csoport, kettőre készek lesznek, akkor előadják, majd indul egy másik társaság, ők pedig később adják elő. Szabad rá jelentkezni.

Para: Ezek ideiglenesen összeálló csoportok?

AÁ: Igen, már jelentkezett két csoport, de még a helyszínen is meg lesz hirdetve, mivel nagyon sok gyereket várunk. Akik jelentkeznek, azokkal fognak foglalkozni, a következő turnusban pedig ők adnak majd elő.

Para: Mitől rendhagyó az esti prímástalálkozó?

AÁ: A Lakatos Robiék kitalálták, hogy jó lenne összefogni ezeket a nagy neveket és létrehozni egy közös produkciót. Amikor ez a tíz ember feláll a színpadra, akik közül mindegyik a saját műfajában prímás, akkor ott olyan dolog születik, amely hihetetlenül izgalmas. Közülük egyik ott prímásként zenél, a többiek pedig alájátszanak..

Para: A hétfő esti koncertről valószínűleg Palya Beát nem kell bemutatni...

AÁ: Azért gondoltam elhívni őt, mert úgy hiszem, az ő koncertje méltó befejezése a Tündérkert művészeti programjának, hogy aztán elkezdődjön a tűzugrás. A vég után, a kezdet előtt...

Para: A tűzugrást valószínűleg rengetegen próbálták, tapasztalták, nyilván sokan tudják miről van szó, de még nem próbálták, és lehetnek sokan, akik nem tudják, mit is jelent, nekik mit üzennél?

AÁ: Egyrészt ez egy ősrégi csallóközi hagyomány. Az emberek azért ugorták át a tüzet, hogy elűzzék az ártó szellemeket, és felkészüljenek a sötétebb nappalokra, hogy ezekbe megtisztulva lépjenek át. Szükségünk van a biztonságra, hogy nincsenek mellettünk ártó szellemek. Közben Gál Tamás, Kiss Szilvia és a Kor-Zár zenekar előadják Nagy László Rege a tűzről és jácintról című versét megzenésítve, az anya és az apa kapcsolatáról. Ez egy gyönyörű produkció. Visszatérve, a tűzugrás is egy rituálé, ugyanúgy, mint mikor megkereszteljük a kenyeret, mielőtt felvágjuk. Nem is tudjuk miért, de ezek a dolgok valahogy hatnak ránk, és ezért tartom fontosnak. Aki eljön, az valamin keresztül megy a tűzugrás során, és jó érzéssel, jó gondolatokkal fog távozni...

/ para /