Milan Kňažko átvette a Színészmisszió díjat

2010. június 23. - 19:23 | Kultúra
Kedden vehette át az Art Film Fest nemzetközi filmfesztiválon a Színészmisszió díjat Milan Kňažko. A trencsénteplici Fesztiválpark tehát új réztáblával gazdagodott, rajta a film-, a színházi és a tévé-színész és az egykori politikus neve áll.

„Úgy látszik, elérkezett az ideje, amikor a dicsőség falára felkerül az én nevem is. Kellemes egy érzés“, mondta Kňažko a fesztivál mai sajtótájékoztatóján.

Az Art Film Fest a Színészmisszió díjat olyan művészegyéniségeknek ítéli oda, akik munkásságukkal hatással voltak nemzedékük gondolkodásmódjára, életstílusára és értékítéletére. „Ha nagy hatással voltam gondolat- és érzésvilágukra, bocsánatot kérek. Nem volt szándékos a dolog... Igyekszem azonban jóvá tenni“ tréfálkozott Kňažko a díj átvételekor.

Milan Kňažko több mint kilencven filmben és tévésorozatban játszott, s jelenleg Stanislav Párnický új tévéfilmjén, „A cseresznyés fiú visszatér“ forgatásán dolgozik. Mozivásznon 1965-ben jelent meg először. Pályafutását azóta az 1989-es események és az azt követő évek politikai karrierje szakította meg, de idővel visszetért a színpadra és a kamerák elé.

mti/para