Megtörte a csöndet Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! írója

2010. július 6. - 19:05 | Kultúra
A világtól elvonultan élő  Pulitzer-díjas Harper Lee évek óta először adott egy nagyon rövid interjút, de csak azzal a feltétellel, ha az újságíró nem említi a világhírű Ne bántsátok a feketerigót! című regényt.

A jelenleg 84 éves Harper Lee írónő Monroeville-ben él elszigetelten, legutóbb 2006-ban nyilatkozott a New York Times riporterének, most pedig a Mail on Sunday újságírójának sikerült szóra bírnia az idős írónőt, de csak azzal a feltétellel, hogy a riporter nem említi az írónő Pulitzer-díjas regényét. Az újságíró szerint az egyébként kedves Lee nagyon keveset mondott, de a búcsúzásnál hozzátette „éppen most fogjuk megetetni a kacsákat, de nyugodtan hívjon, ha legközelebb erre jár, élvezné a rengeteg történetet.”

A Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban adták ki, azonnal világsiker lett, több mint 30 millió  példányt adtak el belőle, valamint több mint 40 nyelvre fordították le.

Lee legutóbb 2006-ban, a Ne bántsátok a feketerigót! témájával foglalkozó középiskolai pályázat eredményhirdetésének kedvéért nyilatkozott. „Fantasztikus, ahogy folyton új dolgokat vélnek benne felfedezni, és ahogy a saját életükkel kapcsolják össze a történetet”-mondta az írónő. Egy 1964-es interjúban pedig elmondta „soha nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a történetnek, olyasmi ez, mintha fejbe vágtak volna.” „Egy kis elismerésre vágytam csak, de amint látják, sokat kaptam belőle, és ez ugyanannyira ijesztő, mintha sosem foglalkoztak volna a könyvemmel.”

(ian/guardian)

Címkék: Harper Lee, irodalom