William Golding megdöbbentő élete

2010. július 9. - 16:54 | Kultúra
Nagyszerű könyv jelent meg a híres angol író, William Golding életéről, meglepő részletekkel. Golding legismertebb műve, A legyek ura szinte kiszorította a Zabhegyezőt, és vált az „amerikai gyötrelmes kamaszkor” kézikönyvévé.

„Túlérzékeny, magányos és félénk gyerek volt” - írja John Carey a világhírű Irodalmi Nobel-díjas íróról szóló életrajzában, amelyből kiderül az is, hogy Golding jóformán család és barátok nélkül nőtt fel. A legyek urának íróját a szociális elégedetlenség egész pályája során végigkísérte, hiszen már gyerekkorában megtapasztalta, mekkora különbségek vannak az egyes osztályok közt. Harag és neheztelés jellemezte egyetemi éveit is, amelyeket a Brasenose College diákjaként töltött el.

William Golding később erőszakellenes író lett, de folyamatosan harcolt a saját tudatalatti erőszakos személyiségével is, írja John Carey, kitűnő kritikus és életrajzíró.

A legyek ura Golding sajátos és szomorú önismeretéből is adódik, hiszen ismerve gyerekkorának részleteit, nem meglepő, hogy egy csoport iskolás fiú reked egy lakatlan szigeten.

Carey egyik szándéka az is, hogy megismertesse a közönséggel Golding többi alkotását is, mint a Ripacs Martin, Az utódok vagy A piramis. Az életrajz címe azonban magáért beszél „William Golding: The Man Who Wrote ‘Lord of the Flies” (szerk. megjegyz. William Golding: A férfi aki A legyek urát írta), hiszen Golding A legyek urával vált világhírűvé.

Golding félt a magasságtól, injekcióktól, rovaroktól és minden furcsaságtól. „Félt a sötéttől, sőt félt attól is, ha egyedül volt éjjel. Soha nem tudott tájékozódni, mindig mindenben elakadt és a fejét verte be különböző dolgokba. De nem volt szerencséje a hobbikkal sem. Imádta a fényképezőgépeket, de szinte azonnal eltörte őket, amint a kezébe került egy ”- olvasható az életrajzban.

William Golding zárkózott ember volt, ritkán adott interjúkat, és nem akarta, hogy bármilyen életrajz megjelenjen róla még életében.

(ian/nytimes)