"Hamis" Rubenst adott el Diana hercegnő öccse?

2010. július 15. - 19:01 | Kultúra
Szakértők szerint nem biztos, hogy Peter Paul Rubens alkotása az a kép, amelyet Charles Spencer gróf, a néhai Diana hercegnő öccse árvereztetett el Rubens-festményként a minap.

Károly brit trónörökös 1997-ben elhunyt feleségének testvére a múlt héten összesen 775 családi vagyontárgyat bocsátott árverésre az althorpi birtok anyagi helyzetének megerősítése végett. A háromnapos licitet a tekintélyes londoni aukciós ház, a Christie's rendezte; az összbevétel meghaladta a 21 millió fontot (7 milliárd forint).

A legnagyobb értékű egyedi tétel egy katonaportré volt, amelyet a katalógus szerint Peter Paul Rubens festett 1613 körül. A kép 9 millió fontért (3 milliárd forintért) kelt el.

A Daily Mail hétfőn közölt értesülése szerint azonban egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy valóban a flamand mester művéről van-e szó. A hétvégén állítólag kiderült az is, hogy a festményt először a Christie's legnagyobb riválisának, a Sotheby's aukciós háznak ajánlották fel árverezésre, ám ez a cég elutasította a kép befogadását, mert az általa felkért külső szakértő nem volt hajlandó egyértelműen igazolni a mű eredetét. A Christie's szerint ugyanakkor "egy tudóscsoport" az árverés előtt megerősítette, hogy a portré Rubens alkotása.

A brit lap úgy tudja, hogy a festmény dokumentációja mindenesetre elég vegyes: a kép puszta létezéséről szóló első "biztos utalás" 1802-ből származik, amikor a mű feltűnt a Spencer-család althorpi birtokának vagyonjegyzékében. Először valóban Rubens-műként tartották nyilván, de utána csaknem száz évig egy másik iskolának tulajdonították, és csak a második világháború befejeződése óta tartják ismét Rubens alkotásának a portrét - áll a Daily Mail hétfői ismertetésében.

MTI