Nem értik, de szeretik Nolan új filmjét az amerikaiak

2010. július 19. - 11:44 | Kultúra
A nézőket és a kritikusokat is zavarba hozta, hogy voltaképp miről is szól Christopher Nolan Eredet című filmje, de a hét végén bemutatott sci-fire több mint 60 millió dollárért fogytak el a jegyek Észak-Amerikában.

"Ez egy okos film, és ha okosnak érzi magát, kösse be a biztonsági övet, és élvezze az utazást" - mondta David Fellman, a Warner Bros. amerikai forgalmazási főnöke.

A sikerhez nemcsak a két jól csengő név - Nolan és a főszereplő Leonardo DiCaprio - járult hozzá, nyilván sokat számított, hogy a Warner százmillió dollárt költött a produkció marketingjére. A 60,4 millió dolláros hétvégi észak-amerikai bevételt a külföldi piacról befolyt 15,6 millió dollár is megfejelte. A jövő héten további 29 országban, köztük Magyarországon is vetíteni kezdik a filmet.

A sötét lovag című óriási kasszasikert hozó Batman-mozi rendezőjének 160 millióból készült sci-fijében DiCaprio szupertolvajt alakít, aki társaival az emberek titkait nyúlja le álmaikba férkőzve.

A boxoffice-lista második helyét az előző hétvégi befutó, a Despicable Me című 3D-s animáció foglalta el 32,7 millió dollárral. A Universal első 3D-s meséje az eltelt tíz napban összesen 118,4 millió dollárt keresett Észak-Amerikában.

Nicolas Cage szerdán debütált akcióvígjátéka, a Disney stúdióban gyártott Varázslótanonc ugyanakkor jókora csalódást keltve került a harmadik helyre mindössze 17,4 millió dolláros (3,9 milliárd forintos) hétvégi jegyeladással. (A vasárnapig számolt ötnapos bevétele is csak mindössze 24,5 millió dollárra rúgott.)

A hétvégi box office negyedik és ötödik legjobb bevételi eredményét a Napfogyatkozás című vámpírrománc és a Toy Story 3 című 3D-s animáció érte el. Előbbi 13,5 millió dollárt, utóbbi 11,7 millió dollárt csengetett a mozikasszáknál.  Az egy hónapja bemutatott Toy Story 3 a hétvégi jegyeladással elérte a 363 millió dolláros összbevételt, és ezzel az év eddigi legsikeresebb produkciója Észak-Amerikában.

MTI/para