Røyksopp a pöstyéni koncertszüret sztárja

2010. július 21. - 13:21 | Kultúra
Újabb reptéri fesztivál közeleg; ezúttal Pöstyénbe érdemes elutazni. A csehországi és szlovákiai bandák mellett néhány nemzetközi nevet is felmutat a Grape feszt.

A pöstyéni Hodokvas (és Minikvas) fesztivál megszűnt, ám augusztus közepén életre hívják a Grape-et. A kétnapos rendezvényen a zenéé a főszerep – érkezik például Norvégiából a 2000-es évek egyik legismertebb electro duója, a Røyksopp (magyar jelentése füstölt gomba). Három lemezük jelent meg eddig (Melody A.M., The Understanding, Junior), amelyeken együtt dolgoztak t.k.Erlend Øye – vel (King of Convenience, The Whitest Boy Alive), Karin Dreijerrel (The Knife, Fever Ray), legutóbb pedig Robynnal és Lykke Livel is. Nem valószínű, hogy e énekesek Szlovákiába kísérik őket (nem szokásuk), de a Røyksopp szettje így is jó bulinak ígérkezik, ha csak nem a “balatoni” formájukat hozzák.

Parov Stelar egy ausztriai DJ és producer. Zenélés mellett saját kiadót (Etage Noir Recordings) is működtet. Élőben zenekarral kiegészülve lép fel, és electro swinggel bűvöl.

Jön az angliai The Subways is, mely trió garázs rockban utazik. A 2003 óta aktív banda rengeteget koncertezik, világszerte. Játszottak a neves Glastonbury fesztiválon, és a Lollapaloozán is. Billy Lunn (gitáros-énekes) amellett, hogy a zenekar basszusgitárosával, Charlotte Cooperrel jár,  producerként is tevékenykedik. Harmadik tagjuk Josh Morgan, a dobos. Zenéjükre általában pogóznak a fiatalok, főleg ha az Oh Yeah, vagy a Rock & Roll Queen c. slágereket játsszák.

Dee Plume és Sue Denim a londoni bohókás Robots in Disguise electro együttes tagjai. Pár éve hallhatták őket a pozsonyi Subclubban. Legismertebb slágerük a The Sex Has Made Me Stupid. A Grape fesztiválon pénteken mutatják meg, mire képesek.

Paradox módon nagyon sokan azonban nem az eddig felsorolt “sztárbandákat” várják, hanem az újból összeállt cseh Ecstasy Of Saint Theresa duót. Jan P. Muchow zenész-dalszerző-producer és Kateřina Winterová legendás formációja a ‘90-es évek derekán robbant a könnyűzenébe, sikeresen meglovagolva az épp hódító melankolikus triphop-hullámot, ám “cseh Lamb”-ként aposztrofálni őket túl sekély lenne. Zenéjüket expresszív, néhol lebegő, néhol konkrét és rendkívül intuitív dallamok jellemezték – valószínűleg ők voltak a pszichedelikus elektropop csehországi úttörői. Külföldre is eljutottak – alternatív slágerlistákon taroltak, de feljátszottak egy John Peel-session-t is! Karrierjük csúcsán feloszlottak, úgyhogy egy kisebb szenzációnak számít a hír, hogy idén Pöstyénben adnak koncertet, amelyet remélhetőleg több is követ majd. Muchow, aki neve filmzenékhez is köthető (t.k. Samotáři) és Winterová, aki a cseh Nemzeti Színház társulatának tagja, fellépése kihagyhatatlan!

A fesztiválon bulizhatnak még a Billy Barman, a PPE, a Tata Boys, a The Uniques, a Noisecut, a Midi Lidi, a Rara Avis vagy Tomáš Hafner szettjére is. Jegyek itt kaphatók.

Mészáros Veroni