Magyar filmes rekord a szarajevói filmfesztiválon

2010. augusztus 1. - 16:32 | Kultúra
Öt díjat hoztak el fiatal magyar filmesek a szarajevói filmfesztiválról, régiónk vezető filmes rendezvényéről, amire az 1995-ben alapított fesztivál történetében eddig még nem volt példa - tudatta a Magyar Mozgókép Közalapítvány.

Az MKKA közleménye szerint mind a részvétel, mind pedig a szombat este átadott díjak számát tekintetve rekordot ünnepelt a magyar film a szarajevói fesztiválon. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című rendezését különdíjjal jutalmazta a Cristi Puiu román filmrendező vezette nemzetközi zsűri; a tekintélyes elismerést Mundruczó személyesen vette át szombat este Szarajevóban. A fiatal alkotó negyedik játékfilmje magyar-német-osztrák koprodukcióban készült az MKKA támogatásával; világpremierje májusban volt Cannes-ban.

Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című legutóbbi rendezése két díjat is elhozott Szarajevóból. A művészmozik nemzetközi szövetségének (CICAE) díja mellett a tekintélyes páneurópai portál, a Cineuropa díjával is Hajdu Szabolcs MMKA által támogatott, Filmszemle-fődíjas filmjét méltatták a szakmai zsűrik. A szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád és Kenyeres Bálint filmterveit díjazta. A régióban készülő kiemelkedő filmek fórumán Bogdán Halottlátók (The Necromancer), míg Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) című filmtervével vett részt, mindkét filmterv megvalósulását szándéknyilatkozattal támogatja a közalapítvány.

A nagyszabású szarajevói filmünnepet, amelynek célja a régió legjobbjainak felvonultatása és a térség kulcsfontosságú szakmai találkozójának megtartása, idén 16. alkalommal rendezték meg; Magyarországról négy film és négy filmterv vett részt, ami rekordot jelent. A fesztivál 25 ezer euróval járó fődíját a szerb Nikola Lezaic Tilva Ros című kamaszdrámájának ítélték oda, ebben nyújtott alakításáért pedig a legjobb színésznek járó díjat kapta Marko Todorovic fiatal szerb színész. (A cselekmény a szerbiai Bor elhagyatott rézbányái környékén, a Tilva Ros nevű vidéken játszódik, gördeszkázó fiatalok közegében.)

mti/para