Elítéltek egy könyvkereskedőt

2010. augusztus 5. - 15:55 | Kultúra
Lopott áruval való kereskedés vádjával 8 évre ítélték Raymond Scott könyvkereskedőt, aki a több mint négyszáz éves Shakespeare-nyomtatványt próbálta eladni.

A fent említett Shakespeare-nyomtatvány több milliót ér, kulturális értéke azonban felbecsülhetetlen, hiszen ez az egyik „legértékesebb angol nyelvű könyv”. Raymond Scott annak érdekében, hogy el tudja adni az értékes nyomtatványt, letépte annak borítóját és kötését is.

A Shakespeare-nyomtatványt 1998-ban ismeretlen tettesek lopták el a Durham Egyetemről. Scott a majdnem 400 éves nyomtatványt évekig rejtegette, majd felkereste a híres washingtoni Folger Shakespeare Könyvtárat. A szakértők azonban azonnal felismerték a különleges kiadást, és értesítették brit nagykövetséget és az FBI-t is.

Habár Scottot felmentették a lopás vádja alól, lopott áruval való kereskedés miatt azonban 6 évre ítélték, valamint plusz 2 évre azért, mert az értékes nyomtatványt kicsempészte Angliából.

Az egész pontosan 387 éves könyvet 1623-ban nyomtatták, 7 évvel Shakespeare halála után. Az említett kiadás valóban felbecsülhetetlen értékű, hiszen azon kevés kötetek közé tartozik, amelyek tartalmazzák Shakespeare összes művét.

„Scott motivációja tisztán a pénzszerzés volt”-mondta Richard Lowden bíró. Szakértők szerint a nyomtatvány még megrongált állapotban is milliókat ér.

(ian/guardian)