Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetője 70 éves

2010. augusztus 23. - 18:12 | Kultúra
Benkó Sándor, a magyar dzsessz világszerte ismert, Kossuth-díjas művésze augusztus 25-én lesz 70 éves. Az általa 1957-ben alapított Benkó Dixieland Band világszerte elismert, Magyarországon pedig az egyik legnépszerűbb dzsesszegyüttes.

Benkó Sándor először hegedülni, majd klarinétozni tanult a zeneiskolában (ma is a klarinét a hangszere), de megtanult játszani szaxofonon is. Zenekarát 1957-ben alapította; az első hat évben hetvenöt zenész fordult meg az együttesben, köztük Benkő László, Frenreisz Károly, Laux József, Solymos Antal és mások. Végül rátaláltak a dixieland stílusra, és már első albumuk aranylemez lett.

Bejárták a Szovjetuniót, Lengyelországot, Csehszlovákiát és Kelet-Németországot, a hetvenes évektől Nyugat-Európába is eljutottak. 1971-ben a svájci Montreux-ben elsők lettek a dzesszfesztiválon, San Sebastianban 1972-ben közönségdíjat nyertek, a tekintélyes angol Music Week magazin pedig 1976-ban az "Év Csillagainak" választotta őket.

A nyolcvanas évektől Amerikában is megszerették őket: 1982-ben a Sacramentói Jazz Fesztiválon Grand Prix-díjat nyertek. Egy hónapig turnéztak a műfaj szülőföldjétől, New Orleanstól New Yorkig, az útról készült kétszer egyórás filmet világszerte sugározták a televízióállomások. 1983-ban "Az Év Nemzetközi Jazz-zenekara" lettek Kaliforniában, 1987-ben maga Ronald Reagan elnök tolmácsolta az amerikai nép elismerését és háláját az amerikai dzsessz magas színvonalú műveléséért.

Benkó Sándornak a muzsika mellett 1963-ban a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, majd a villamosgépek tanszéken dolgozott, utóbb adjunktusként. Kutatási területe a villamos gépek számítógépes tervezése, doktori címét az elektromágneses terek numerikus szimulációja témakörben szerezte, és a Magyar Mérnök Akadémia és Kamara tiszteletbeli tagja. A nyolcvanas évek végén egy kozmetikai vállalkozásba fogott és megalapította a Sunfleur elnevezésű céget.

A zenekarvezető 1984-ben Liszt Ferenc-díjat, 2006-ban Kossuth-díjat kapott. 1997-ben a zenekar minden tagja átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2004-ben Prima Primissima díjat, Pro Urbe Miskolc elismerést, 2005-ben pedig a Pro Urbe Budapest díjat kaptak.

A Benkó Dixieland Band eddig több mint hetven lemezt készített, és napjainkban is koncertezik: évente több mint kétszáz alkalommal lép fel, klubja 1967 óta működik. Benkó Sándor együttese legnagyobb sikerének azt tartja, hogy sikerült eredeti formájában megőrizniük és a világon az egyik lehető legjobban játszaniuk a New Orleans-i tradicionálist dzsesszt.

Vezetője születésnapját még áprilisban egy négyórás koncerttel ünnepelte a dixieland band.

mti/para