Osztrák állampolgárságot kap a "brigantyvadász"

2010. augusztus 24. - 16:32 | Kultúra
Osztrák állampolgárságot kap Christoph Waltz. Bár Bécsben született és nőtt fel, az Oscar-díjas színész jelenleg német útlevéllel a zsebében utazik a világban.

Az osztrák állampolgárságot a kormány gyorsított eljárásban, keddi ülésén ítélte oda Waltznak. A honosításról szóló hivatalos okiratot Bécs városa adja majd át neki ünnepélyes keretek között, várhatóan még az ősszel.

Oscar-díja után az osztrák és a világsajtó is osztrák színészként ünnepelte a művészt, egy osztrák bulvárlap azonban nemrég megírta, hogy Waltz valójában német állampolgár.

Waltz Bécsben született 1956-ban német apa és osztrák anya gyermekeként, s apja után német állampolgárként anyakönyvezték. Eddigi pályája során sokáig élt és dolgozott Németországban is, ő maga ennek ellenére osztráknak tartja magát. "Bécsben születtem, Bécsben nőttem fel, Bécsben jártam iskolába, Bécsben érettségiztem, Bécsben tanultam, Bécsben kezdtem dolgozni, Bécsben játszottam először színpadon, Bécsben forgattam először, és még mondhatnék néhány részletet. Mennyire kellene még osztráknak lennem?" - mondta nemrég kissé bosszankodva, miután az osztrák és a német sajtó is állampolgárságáról kezdett cikkezni.

Waltz Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című filmjében nyújtott alakításával lett világhírű. A szerep sorra hozta számára a díjakat: előbb a Cannes-i filmfesztiválon aratott elismerést, majd az Arany Glóbusz és végül az Oscar-díj zsűrijénél is. Cannes-ban a legjobb férfiszínész kategóriában nyert, az Arany Glóbuszt és az Oscar-díjat a legjobb férfi mellékszereplőként nyújtott alakításért kapta.

A színész jelenleg Orlando Bloommal, Milla Jovovichcsal és Mads Mikkelsennel közösen a Három muskétás című filmet forgatja Münchenben.

MTI/para