Rekorddöntő lehet a bécsi U2-koncert

2010. augusztus 26. - 09:30 | Kultúra
Megdőlhet a helyi nézőrekord a U2 ír rockzenekar koncertjén a bécsi Ernst Happel Stadionban, legalábbis ami a koncerteket illeti. Az eladott jegyek száma alapján 75 ezer nézőt várnak az augusztus 30-i koncertre. A stadion befogadóképességét egy-egy rendezvény alkalmával általában 50 ezer főben szabják meg. Ez alól eddig csak néhány alkalommal, így például a Rolling Stones, az AC/DC vagy "a három tenor" (José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti) koncertjén tettek kivételt.

Az eddigi legtöbb nézőt két futballmérkőzés vonzotta az arénába, az osztrák válogatott mérkőzése a spanyol, illetve a szovjet csapattal 1960-ban. Mindkét alkalommal 90 ezren gyűltek össze a lelátókon. 1984 és 1986 között azonban nagyszabású felújításnak vetették alá az 1931-ben épült stadiont. A renoválás során az ülőhelyek számát 50 ezerre csökkentették, állóhelyekre pedig nem adnak ki jegyet azóta.

A U2-koncerten az teszi lehetővé a rendkívüli nézőszámot, hogy az együttes a világ körüli turné címének - "360 Tour" - megfelelően egy körbejárható színpadon játszik majd, a játéktér közepén.

A belépőjegyek már az árusítás első napján elfogytak. Az együttes bécsi fellépése egy ideig mégis kétségesnek látszott az énekes, Bono májusi balesete miatt. A zenész egy koncertpróba alatt gerincsérülést szenvedett. Két és fél hónapos lábadozás után, augusztus 6-án Torinóban lépett újra színpadra, az együttes idén június és július között tervbe vett észak-amerikai koncertjeit azonban 2011 nyarára tették át.

A bécsi "nézőáradatra" a stadion melletti, a németül ugyancsak U2-nek nevezett kettes számú metróvonalon lévő metróállomást is felkészítik. Az egyébként használatos kapuk helyett azoknál nagyobb bejáratokat nyitnak meg a koncert idejére. Ezeket használták már a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság alatt is, amelynek szintén az Ernst Happel Stadion volt az egyik helyszíne.

mti/para

Címkék: Bono, U2