Kétszáz éves pezsgőt mentenek ki a tengerből

2010. szeptember 1. - 09:36 | Kultúra

Megkezdődött annak a hetven palack kétszáz éves pezsgőnek a kiemelése a Balti-tengerből, amelyet a tengerfenéken fedeztek fel a finn Aland-szigeteknél.

"Mindent összevetve, úgy tűnik a világ legöregebb pezsgőit mentjük ki éppen" - jelentette ki kedden Rainer Juslin az autonóm Aland-szigetek kormányzati illetékese. Az egyenként több tízezer euró értékűre becsült palackok ötvenméteres mélységben pihennek a tengerfenéken.

A rendkívüli leletre júliusban bukkantak rá a finn felségterületen dolgozó norvég búvárok. A tökéletes állapotúnak ítélt palackok a feltételezések szerint abból a szállítmányból származhattak, amelyet XVI. Lajos francia király küldött az orosz uralkodóháznak. A közlemény leszögezte, hogy az üvegek tartalma a tengerfenéken töltött kétszáz év ellenére kitűnő állapotban maradt meg, azt ugyanakkor nem tisztázta, pontosan mennyi idős lehet a palackokban rejtőző pezsgő.

A pezsgő állagának megőrzése egyfelől a tenger mélyén lévő állandó hőmérsékletnek köszönhető, másfelől annak, hogy a palackokban lévő nyomás nem engedte, hogy tengervíz szivárogjon be a dugókon át. A történelmi pezsgőtermelő gazdaság, a Veuve Clicquot szakértője egyike lehetett azon keveseknek, akik néhány kortyot ízlelhettek a ritka portékából. Becslése szerint a nedű a XIX. század első harmadából származhat.

Ez egy kicsit bizonytalanná teszi a valaha kóstolt "legöregebb pezsgővé" nyilvánítást, mivel tavaly Londonban egy 1825-ös Perrier-Jouet került terítékre. Bár a lelet jogos tulajdonosa az Aland-szigetek, a helyi kormányzat még nem döntötte el, hogy mihez kezd a kinccsel.

mti/para



Címkék: pezsgő, tenger