Jiří Menzel érdeklődik a Sose halunk meg című musical iránt

2010. szeptember 2. - 15:18 | Kultúra
Jiří Menzel érdeklődik a Koltai Róbert egykori filmsikeréből, a Sose halunk megből készült musical iránt; az Oscar-díjas cseh filmrendező a hétvégét Budapesten tölti és tárgyal egy esetleges csehországi bemutatóról.

Menzel találkozik Koltai Róberttel, a musical rendezőjével, Dés László zeneszerzővel és a többi alkotóval, akivel egy jövőbeni csehországi bemutató lehetőségéről tárgyalnak - mondta Léderer Betty, a Cseh Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A Sose halunk meg című zenés darabnak pénteken este lesz a premier előtti bemutatója a budapesti Körcsarnokban, másnap pedig a hivatalos premier ugyanott. (Az eredeti helyszín a Kincsem Parkban lett volna, de a kedvezőtlen időjárási körülményekre tekintettel a helyszínt megváltoztatták.)

A darab a jövő héttől egy 16 állomásos vidéki előadás-sorozatra indul: többek között a szegedi, a soproni, a győri, a kaposvári, a miskolci és a dabasi sportcsarnokban adják elő a Sose halunk meget, a turné október 9-én zárul.

Az 1993-ban bemutatott filmből Koltai Róbert és Nógrádi Gábor írt színházi változatot, a zeneszerző Dés László, a Nagy utazás című filmbetétdal szerzője (a szövegíró Bereményi Géza volt), az azóta írt dalszövegek pedig Nemes István, Dés régi alkotótársa nevéhez fűződnek. A zenés darabot 2007-ben Szabó Máté rendezésében a fővárosi József Attila Színházban, valamint Szolnokon és Debrecenben már bemutatták.

"Úgy éreztem, a történet itt nem érhet véget. A mostani turnéra vadonatúj díszlet készült, és néhány kivétellel kicserélődött a színészcsapat is" - mondta a lóversenyfüggő vállfás Gyuszi bácsit alakító Koltai Róbert korábban az MTI-nek.

A régi filmverzió színészei közül Koltai mellett egyedül Lukáts Andor maradt, de ő is más szerepet kapott. A József Attila Színházban annak idején játszott darabból Vándor Éva, Esztergályos Cecília és Ömböli Pál maradt. Imit, a vállfás unokaöccsét ezúttal Tasnádi Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója alakítja, szerepel még többek között Kertész Péter, Pikali Gerda, Hernádi Judit, Oberfrank Pál és Makrai Pál.

mti/para

Címkék: Jiri Menzel