Mégis lesz Queen-zenére balettpremier Győrött

2010. szeptember 2. - 17:54 | Kultúra
Mégsem marad el a Queen együttes zenéjére koreografált táncjáték premierje a Győri Balettnél október 2-án, igaz, a játszás jogát csak egy évre és csak magyarországi előadásra kapta meg az együttes. Noha már jócskán előretartanak a próbákkal, augusztus elején úgy látszott, meghiúsul az előadás, mivel a zenei jogdíjakat birtokló EMI nem adta engedélyét a produkcióhoz - mondta Kiss János igazgató a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen.

Hozzátette: végül a kulturális életben tevékenykedő szakemberek segítő közreműködése révén kapott a Győri Balett zöld utat a bemutatóhoz.

Az együttes vezetője külön kiemelte Takács Ildikó, a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, valamint Nagy Natália, a centrum egyik munkatársa segítségét, és köszönetet mondott Presser Gábornak is. Kiss János azt mondta, nem adták fel, hogy külföldi előadásokra is megszerezzék a jogot, hiszen több európai országban várják a Győri Balett Queen-előadását a belga Ben van Cauwenbergh koreográfiájával.

Mint elhangzott, a gyerekek számára a társulat az Óz, a nagy varázsló című produkciót adja elő decemberben; Velekei László koreográfiáját a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében adják elő. A Győri Balett tavaszi bemutatójának címe Magyar rapszódia lesz, és Liszt Ferencnek állít emléket a zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére. A kétrészes balett táncjátékot fiatal magyar koreográfusok készítik a tervek szerint.

A most induló szezonban a korábbiakhoz képest több magyarországi városban, egyebek között Egerben, Keszthelyen, Veszprémben és a hagyományok szerint Budapesten is fellép a Győri Balett.

Az új évadban öt új táncos kezdi meg művészi munkáját az együttesnél. Ivano Chiaravalloti eddig a Zürichi Operaházhoz tartozott, Kádár Balázs a győri táncművészeti iskolában tavaly végzett, Katrin Schmidt a Lipcsei Opera balettiskolájában tanult, Mariya Mizinskaya táncolt a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnál, Uemacu Judaj pedig a Bécsi Állami Operaház balettiskolájában fejezte be tanulmányait.

mti/para

Címkék: győri balett, Queen