Új határon túli és kisebbségi műsorok a Magyar Televízióban

2010. szeptember 3. - 13:21 | Kultúra
Az MTV őszi műsorrendjében kiemelt szerepet kapnak a határon túli és kisebbségi adások. A már ismert programok nézettebb időpontba kerülnek, s három új műsorral, az Összhanggal, a Pillérrel és a Kincskeresővel gazdagodik a kínálat.

A Magyar Televízió új őszi műsorstruktúrája a határon túli és kisebbségi műsorok területén is számos pozitív változást hozott. Az arculatában is megújult Kárpát Expressz ezután 12.30-kor jelentkezik először a nemzeti főadón, az adást a nézők másnap a megszokott korareggeli időpontban frissített változatban láthatják (5.25, m1, m2). A Híradóban is nagyobb figyelmet fordítanak a külhoni hírekre, a délutáni hírösszeállításban mindennap 2-3 percre élőben kapcsolják a Kárpát Expressz stúdióját (16.25, m1).

A közszolgálati csatorna kárpát-medencei tematikájú magazinja, az Átjáró is nézettebb időpontba kerül, kedvelői a korábbi déli időpont helyett főműsoridőben, 18.00 órakor az m2-n, ismétlését másnap az m1-en (14.40) tekinthetik meg.

Három új műsorral, az Összhanggal, a Pillérrel és a Kincskeresővel bővül az anyaországon belül és kívül élő kisebbségekkel foglalkozó paletta.

Az Összhang a Kárpát-medence dallamvilágát dolgozza fel, a képkockákon a hagyományos népzene, világzene, klasszikus zenei feldolgozások szórakoztatják az érdeklődőket. A műsor alkotói jó ismerői a kisebbségi kultúrának: szerkesztője, a görög származású Agárdi Elektra, a műsor vezetői pedig a roma származású Horváth Éva és a szerb Dzorlev Míra. Az Összhang hétfőtől csütörtökig az m1-en 13 órakor 25 percben jelentkezik.

A Kincskereső a Kárpát-medence értékeinek bemutatását tűzte ki céljául. A szombatonként látható 25 perces összeállításban Borbás Anikó szerkesztő az épített, papírra vetett, vagy szájhagyományokban élő közös örökséget, valamint a természet kincseit mutatja be Fiar Sándor műsorvezető segítségével (13.35, m1).

„A Kárpát-medencében a nemzetiségek legtöbbször közös problémákkal küzdenek – hívja fel az új műsorok ars poeticájára a figyelmet Havasi János közéleti igazgató, majd hozzáteszi. – A hazai kisebbségek és a határon túl élő honfitársaink gondja és örömei hasonlóak: az anyanyelv megőrzése, az identitás, az iskoláztatás, az anyaországgal való kapcsolattartás, a kultúra finanszírozása kimeríthetetlen témát szolgál a műsorok szerkesztőinek.”

A Pillérben a kisebbségi létet portrékkal, beszélgetésekkel, történetekkel, színes anyagokkal hozzák közelebb a nézőkhöz a műsor alkotói. A német anyanyelvű Klein Judit, a Pillér felelős szerkesztője a horvát Gugán Ivánt és a roma Daróczi Tímeát bízta meg az 50 perces műsor vezetésével. A műsor vasárnaponként este hat órakor tekinthető meg az m2-n.

Mindhárom műsor szerkesztői koncepciója, hogy kiemelten támaszkodik a határon túli tudósítók anyagaira. A műsorfolyam szeptember 6-án indul.

mtv/para