Kakuk Zsuzsa egyetemi tanár kapta a Vámbéry-díjat

2010. október 1. - 16:48 | Kultúra
DUNASZERDAHELY – „A segítő kéznek ez a mesterfogása” címmel nyolcadik alkalommal rendezett nemzetközi konferenciát a Vámbéry Ármin Polgári Társulás. A világhírű orientalistáról elnevezett kétnapos tanácskozást Hodossy Gyula, a Társulás igazgatója nyitotta meg.

A városháza nagyüléstermében a résztvevőket köszöntötte Hájos Zoltán polgármester, illetve Yűksel Yűcekel, Törökország szlovákiai nagykövetségének tanácsosa.

Pénteken egész nap előadások követték egymást a tudományos értekezleten. A Régi nomád népektől a Kaukázusig elnevezésű blokkban Bácsi Zoltáné, Madaras Lászlóé, Uhrmann Iváné és Beáta Čiernikováé, a Kunok és tatárok címűben pedig Keller Lászlóé, Vásáry István professzoré, Kovács Nándor Eriké, Papp Sándoré. Hazai György akadémikus a Farac bá’ d es-sidde egy arab eredetű válzozatának budapesti kéziratából tett „előzetes jelentést”. Az utolsó ciklusban pedig Lacza Tihamér, Zsigmond Ártemisz Éva, Kiss László, Felföldi Szabolcs régi utazók egy-egy érdekes élettörténetét mutatta be.

A 2010. évi Vámbéry-díjat Kakuk Zsuzsa nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár kapta a Vámbéry- és a Kelet-kutatás terén végzett kimagasló munkásságáért. Laudációt mondott Hazai György akadémikus, az Andrássy Egyetem alapító rektora.

A szombaton folytatódó  tudományos konferecia fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

(lelkes)