Fókuszban a kortárs költészet

2010. október 5. - 13:43 | Kultúra
Pozsonyban nyolcadik éve rendezik meg az Ars Poetica nevű nemzetközi költészeti fesztivált, amely nemcsak Szlovákia legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye, európai mércével mérve is fontos kezdeményezés.

Holnaptól négy napon át zajlanak az események, az eddigi tapasztalatok alapján a szervezők legalább kétezer nézőre számítanak. Ebbe már beleszámolták a különböző helyszíneken vetített kísérleti és művészfilmek nézőit, valamint a kreatív workshopok, szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések résztvevőit is. Bár a költészet rétegműfajnak számít, tavaly mégis a felolvasások iránt érdeklődtek legtöbben, a terem sokszor kicsinek bizonyult.

Évente átlagosan harminc költő érkezik Pozsonyba a világ minden tájáról, akik anyanyelvükön olvasnak fel, majd pedig ismert szlovák színészek tolmácsolásában hallhatja a közönség a versek szlovák fordításait. A magyarországi résztvevőket a szervezők évről-évre a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének munkatársaival közösen választják ki. Csütörtök este az egyik legjelentősebb kortárs magyar költő, Borbély Szilárd olvassa fel verseit Sznf-téri A4 kulturális központban 7 órától, kínai, olasz, izlandi és amerikai költők társaságában. Pénteken ugyanott hazai színekben a szlovákiai magyar Juhász R. József költő és performer lép színpadra.

Az Ars Poetica fesztiválon igényes koncertek és filmvetítések színesítik a programot, a fesztivál a nyitottságot, a művészetek szabad társításának lehetőségeit demonstrálva. Holnap 17 órától Fliegauf Benedek Tejút című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők, szombat este 20 órától pedig Tóth Evelin n énekesnő és együttesének koncertjére várják a közönséget a szervezők.

Tóth Evelin klasszikus zenei hangszeres és énektanulmányai után alaposan elsajátított több egzotikus (dél-indiai, afrikai, szefárd) énektechnikát. Azóta olyan saját stílust alakított ki, melynek lényege a test egyfajta hangszerként való improvizatív használata, ahol a különböző technikák együtt szolgálják a hang szabadságát, növelik ábrázoló képességét. Különleges, senkihez nem hasonlítható hangjának, erőteljes színpadi jelenlétének és kitűnő színészi képességeinek köszönhetően rengeteg lemez- és koncertfelkérést kap.

Az Ars Poetica fesztivál fennállása óta 38 országból mintegy 180 elismert kortárs költőnek nyújtott bemutatkozási lehetőséget Pozsonyban. A vendégek verseiből minden évben kétnyelvű antológia jelenik meg, amelyet már a fesztivál rendezvényein kézbe vehetnek az érdeklődők. Bővebb információkat az Ars Poetica honlapján találnak az érdeklődők: www.arspoetica.sk.

Juhász Katalin